Türkiye'yi ağlattılar

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyi ağlattılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tüm Türkiye televizyonlardaki o küçük kıza ağlıyordu dün akşam. Çaresizlik, yürek acısına bir bıçak gibi saplanıyordu. Ama enkaz altındaki o kız ölmedi. 10 yaşındaki Serenay, tonlarca ağırlıktaki enkaz altından sağ çıkarak, kurtuluşun sembolü oldu. Ceyhan'da 3 aylık bir bebekle 11 yaşındaki bir erkek de saatler sonra enkazdan çıkarıldı.

Adana'da 113 can alan depremde, tonlarca ağırlıktaki beton kolonların altında verdiği ölüm kalım savaşını kazanan 10 yaşındaki Serenay Bakıner, ‘‘kurtuluşun sembolü’’ olurken, Ceyhan'da da benzer iki mucize yaşandı. Tümüyle yıkılan 5 katlı Bahçeciler apartmanının enkazından 3 aylık bebek Ela Yerdoğan sağ kurtarıldı, 11 yaşındaki Sercan Güvercin ise tam 26 saat sonra aynı enkazdan sağ çıkarıldı.

Deprem felaketinin can pazarındaki ilk mucize Adana'nın Mirza Çelebi mahallesindeki Obalar Caddesi'ndeki 4 katlı binanın enkazı kaldırılırken gerçekleşti. Serenay, halası Jale Bakıner, binanın sahibi babaannesi Gülfidan Bakıner, torunları aynı adı taşıyan 8 yaşındaki Gülfidan Bakıner, 2 yaşındaki Gülbahar Bakıner, 4 yaşındaki Selen Bayar'la dördüncü kattaki evin balkonunda çekirdek yerden korkunç bir gürültü koptu. Şiddetli sarsıntıyla bina çökerken, balkondaki 6 kişi, kağıt gibi yıkılan binanın enkazı altında kaldı. Serenay'ın halası Jale Bakıner ölürken, diğer 5 kişi yaralı kurtuldu. Yardıma gelenler tarafından beton ve kalaslar arasından kurtarılarak hastaneye kaldırılan Serenay'ın kırılan kolu alçıya alındı. Çeşitli yerlerinde kırık ve ezilmeler olan diğer çocuklar da tedavi altına alındı. Serenay, olayı şöyle anlattı: ‘‘Balkonda çekirdek yiyorduk. Bir anda bina sallanmaya başladı ve balkonla birlikte aşağı uçtuk. Üstümüze yağmur gibi taş yağdı. Hareketsiz kaldık. Yardıma gelen amcalar bizi kurtardı.’’ Serenay ve 4 yakını yaralı kurtulurken, ekipler Bakıner Ailesi'nden Jale Bakıner ile diğer dairelerde oturan Suzan Zöhre, Melek Hüdür, Ceyda Hüdür, Ecem Yanar ve kimliği saptanamayan bir kişinin cesedini çıkardı.

İKİ mucize de ceyhan’da

Küçük Serenay'ı yaşama döndüren mucize saatler sonra Ceyhan'da tekrarlandı. İlçenin İnönü Caddesi'nde karton gibi yıkılan 5 katlı Bahçeciler apartmanının enkazından iniltiler geldiği anlaşılınca kurtarma ekipleri buraya yönlendirildi. İş makinelerinin sokulmadığı enkazda kazma kürekle yapılan çalışmalarda ilk önce dün sabaha karşı saat 01.30 sıralarında, beton yığını arasında ölen annesinin kolları arasında bulunan 3 aylık Ela Yerdoğan, sağ çıkarıldı.

Hastaneye götürülen Ela bebek, tedavi altına alındı. Bu sırada bir inilti daha duyulunca ‘Kar leoparı' unvanlı dağcı Nasuh Mahruki'nin yönetimindeki Acil Kurtarma Timi (AKUT) devreye girdi. Ailesiyle birlikte enkaz altında kalan 11 yaşındaki Sercan Güvercin, sıkıştığı merdiven boşluğundan, ekiplere ‘‘Yardım edin’’ diye seslendi. Diz kapağı kırılan ve ayağı dönen Sercan'ın ellerini oynattığı görüldü. Hemen delik genişletildi ve küçük çocuğa su içirildi. ‘‘Bu gün doğum günümü kutluyorduk’’ diyen Sercan'a ulaşma çabaları sürerken ekipteki görevliler, ona şarkı söyleyip ‘‘Doğum günün kutlu olsun’’ diyen moral vermeye çalıştı. Ve tam 26 saattir kurtarılmayı bekleyen Sercan, ölüm çukurundan çıkarıldı. 17 yaşındaki ağabeyi Gülhan'ın cesedinin bulunduğunu bilmeyen Sercan, hemen hastaneye ulaştırıldı.

Acil Kurtarma Timi'nin başarısı

Yardım için felaket bölgesine giden ünlü dağcı Nasuh Mahruki'nin yönetimindeki Acil Kurtarma Timi (AKUT), tam 26 saat enkaz altında kalan 11 yaşındaki Sercan'ı sağ olarak kurtarmayı başardı. Ekipler, doğum gününü kutlarken felakete yakalanan Sercan'a şarkılar söyleyip ‘‘Doğum günün kutlu olsun’’ diyerek moral vermeye çalıştılar. Sercan'ı ölüm çukurundan çıkarabilmek için insanüstü bir gayret sarf eden ekipler, Sercan'ın kurtarılmasıyla büyük bir mutluluk yaşadılar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!