Türkiye'nin sınır ötesi operasyonuna karşı PKK planı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin sınır ötesi operasyonuna karşı PKK planı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2007 11:07

Terör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarında silahlı faaliyetlerde bulunurken, kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan ‘İbrahim’ kod adlı terörist Yılmaz Yıldırım, ilk duruşmada serbest bırakıldı. Yıldırım, Türkiye’nin olası sınır ötesi operasyon gerçekleştirmesi halinde PKK’lıların izleyeceği taktik ve stratejiyi ayrıntılarıyla anlatarak, PKK’nın küçük gruplarla araziye yayıldığını ve sızma şeklinde güvenlik güçlerine saldırmayı planladığını söyledi.

Haberin Devamı

Terör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’taki Metina, Zap ve Hakurk kamplarında silahlı faaliyet yürütürken, örgütten kaçıp IKDP peşmergelerine teslim olan PKK’lı Yılmaz Yıldırım, 4 ay önce Habur Sınır Kapısı’ndan güvenlik güçlerine teslim edildi. Hakkında 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Yılmaz Yıldırım, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşmasına çıktı. Yıldırım duruşmadaki savunmasında, İstanbul Bağcılar DEHAP ilçe teşkilatında kendisine yapılan propagandalardan etkilenerek örgüte katıldığını söyledi. Yıldırım, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınır ötesi harekat başlatması halinde PKK’lıların 7 ve 10’ar kişilik küçük gruplara bölünerek araziye dağılma kararı aldığını, mevcudu kalabalık olan ana kampların büyük bölümünün boşaltıldığını söyledi. Yıldırım, şunları anlattı:

Haberin Devamı

“PKK’lılar operasyon halinde, karadan giren Türk askerlerinin bulunduğu tepe ve noktalara gece karanlığında sızma yaparak güvenlik güçlerine kayıplar verdirecekleri kararı aldılar. Zap ve Hakurk kamplarında beyaz naylonlarla sığınaklar yapıldı. Hava harekatına karşı her birlik kendi alanında tim seviyesinde küçük sığınaklar kazdı. Sınıra uzak yerlerde ise kerpiç evler kullanılıyor. Son dönemde yaralı örgüt mensupları Irak’a getirilip burada tedavi edildikten sonra yurtdışına gönderiliyor. Örgütün, IKDP ve KYB ile ilişkileri iyidir. Örgüt önümüzdeki dönemde de Türkiye ile silahlı mücadeleyi devam ettirmeyi, İran’ın saldırı yapmaması halinde ise bu ülkenin silahlı güçleriyle çatışmamayı planlıyor. Abdullah Öcalan’ın serbest kalması konusunda silahlı eylemlerin tırmandırılması savunuluyor.”

ÇOK SAYIDA PKK'LI IKDP'YE KATILDI

PKK’da iki farklı görüşün hakim olduğunu, eski katılanların bağımsız Kürdistan devleti kurmak, yeni katılanların ise Türkiye’nin bütünlüğü çerçevesinde Kürtlerin varlığını kabul ettirip bazı haklar elde etmek düşüncesinde olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Dağılan Irak ordusuna ait silah ve patlayacıları Iraklı köylüler PKK’ya sattı. IKDP ise, askeri gücünü büyütmek için PKK’dan kaçanları peşmerge olmaya zorluyor. Türkiye’ye teslim olmaları durumunda ağır ceza alacakları korkusuyla örgütten kaçan çok sayıda PKK’lı KDP’ye peşmerge oldu. Örgüt operasyon söylentisinden sonra Metina Kampı’nı boşalttı. Buradaki tabur, geçici olarak Golka Köyü yakınlarına yerleşti. İkinci tabur ise Kanigüze Köyü’ne yerleşti. Taburun yakın emniyeti için nöbet tuttuğum esnada silahımı bırakarak kaçıp peşmergeye teslim oldum. Beni Amediye, Erbil, Selahattin ve Duhok’ta sorguladılar. Sonra devletin çıkardığı etkin pişmanlık yasasından yararlanmak için Türkiye’ye teslim oldum. Buna inanarak örgütten kaçtım. Çok pişmanım adaletinize sığınıyorum.”

Haberin Devamı

CEZA VERİLMEDİ

Mahkeme, sanığın örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir silahlı eyleme iştirak etmeksizin gönüllü olarak örgütten kaçıp kendiliğinden güvenlik güçlerine teslim olması nedeniyle TCK’nın 221/2 maddesi uyarınca etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandırılmasına, hakkında ceza verilmesine yer olmadığından serbest bırakılmasına oy birliğiyle karar verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!