Türkiye'nin önünde büyük fırsat var

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin önünde büyük fırsat var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2008 11:00

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye'nin önemli siyasi krizlerden uzak durması halinde ABD'yi krizden korumak için piyasaya sürülen likiditenin geleceği yerlerden birinin de Türkiye olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Sabancı Holding'in Yıllık Paylaşım Toplantısı bugün yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Sabancı, Türkiye'nin önünde önemli bir fırsat bulunduğuna dikkat çekti. Sabancı, dünyadaki likidite fazlasının Türkiye'ye dönebileceğine işaret ederek, şöyle konuştu:  

"Siyasi krizlerden uzak durmamız halinde, önemli bir fırsat olarak ‘Suprime’ krizi ile uğraşmak için dünya piyasalarına sürülen likitide fazlası olacağını ve ABD'deki zararlar ve belirsizlikten dolayı bu likitedenin gidebileceği yerlerden birinin Türkiye olabileceğini görüyoruz."

Sabancı, bu durumun kısa dönemde cari açığının finansmanına da katkıda bulunacağını belirtti.

İŞSİZLİK ARTABİLİR

2008 HEDEFİ YÜKSEK

Toplantıda verilen bilgiye göre, 2006'da 16,1 milyar YTL'Lik konsolide  net satışını 2007'de yüzde 20'lik artışla 19,4 milyar YTL'ye çıkaran  Sabancı Topluluğu, 2008'de yüzde 12'lik büyümeyle 21,7 milyar YTL  konsolide net satış bekliyor.
2006'da 2,6 milyar YTL olan faaliyet karını 2007'de yüzde 23 oranında  artırarak 3,2 milyar YTL'ye yükselten topluluk, 2008'de de yüzde 16'lık  büyümeyle 3,7 milyar YTL'lik faaliyet karı öngörüyor.
Sabancı Topluluğu 2007'de 1,3 milyar dolarlık ihracat, 1,9 milyar  dolarlık da ithalat gerçekleştirdi. Topluluk, 2008'de ise ihracatın yine  1,3 milyar dolar, ithalatın ise 2,1 milyar dolar seviyesinde  gerçekleşmesini öngörüyor.
2006 yılında 500 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiren, 2007'de de  yüzde 67'lik artışla 800 milyon dolarlık yatırım yapan Sabancı  Topluluğu, 2008'de ise yüzde 77'lik artış ile 1,5 milyar dolarlık  yatırım planlıyor.
2006 yılında 45 bin 800 kişilik personeli bulunan Sabancı Topluluğu,  2007'de 53 bin 400 olan personel sayısını 2008'de yüzde 4'lük artışla 55  bin 500'e çıkarmayı hedefliyor.

Dünya ekonomisindeki en büyük tehlikenin küresel büyümenin zedelenmesi olduğuna işaret eden Güler Sabancı, Türkiye'ye yönelik riskler konusunda da şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Petrol ve hammedde fiyatlarındaki artışların getirebileceği enflasyonist baskılar ile yapısal olarak ekoniminin verimliğini arttıracak mikro bazlı refomları gerçekleştirememiş olmamız önemli bir tespittir. Bunların neticesinde işsizliğin artması tehlikesini de görüyoruz. Finansman olanaklarının bizi çok sınırlamayacağı bu dönemde özelleştirilmelere devam ederken enerjide üretim tesislerinin öncelikli olmasına özen göstermeliyiz. Makro ekonomik disiplin devam ederken Türkiye'nin önündeki en buyuk tehditin reel sektörün rekabet gücünü ve verimliliğini yitirmesi olduğunu unutmamalıyız. 2001 krizinden sonra uygulanmaya başlayan güçlü ekonomiye geçiş programının üzerine 2002 seçimleri gelmiştir ve sonrasında sağlanan siyasi istikrar ve kararlılıkla bu programın devemlılığı sağlanmıştır. 2007 yılında Avrupa Birliği süreci yavaşlamış uzun süren seçim dönemi ve daha sonra yaşanan güvenlik sorunları gündemi ekonomi öncelikli olmaktan çıkarmıştır."

Haberin Devamı

Güler Sabancı, ”Şimdi ekonomide yeniden toplanıp önümüze bakma zamandır. Geçtiğimiz döneme bakarak geleceğe reçete yazamayız. Yeni döneme farklı yazmalıyız" dedi.

2008'DE 1.5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

2008'DE DOLAR NE OLUR?

Sabancı Holding 2008 yılı sonunda dolar kurunu 1.24 YTL olmasını bekliyor.

Sabancı'nın yıl sonu euro tahmini ise 1.76 YTL seviyesinde. Ekonominin 2008 yılında yüzde 5 büyüyeceğini öngören grup, enflasyonun ise yüzde 7 oranında gerçekleşeceğini öngörüyor.

Sabancı Holding Ceo'su Ahmet Dördüncü ise Sabancı topluluğu olarak büyüme potansiyeli yüksek alanlara odaklandıklarını belirtti. Dördüncü özellikle bankacılık, sigortacılık, perakende ve enerji sektörüne yoğunlaşacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

2008 yılı hedeflerine ilişkin bilgi de veren Dördüncü faaliyet karının 3.7 milyar YTL'yi aşmasının beklendiğini ve 2008 yılında 1.5 milyar dolar yatırım yapılacağını söyledi.  Ahmet Dördüncü, 2008 yılında odaklanacakları konuları aktarırken, şunları söyledi:

"Enerji grubumuz elektrik ve yenilenebilir enerji alanlarında yeni  yatırımlar ile büyümeye devam edecektir. Özelleştirmeler çerçevesinde  gerek dağıtım bölgelerinin özelleşmesi, gerek üretim tesislerinin  özelleşmelerini ilgiyle ve merakla bekliyoruz. Perakendecilik sektöründe  organik büyümeyi hedefliyoruz. Carrefour hipermarket sayısını önemli ölçüde artıracağız. Çimento grubu yakın coğrafyada stratejik büyümeyi  hedefleyerek bölgesel güç olma yolundadır. Temsa, stratejik büyüme  kararı doğrultusunda global bir oyuncu olmak için fırsatları  değerlendirmeye devam edecektir."

Haberin Devamı

Dördüncü, sigortacılık sektöründe stratejik bir ortak ile büyümeyi  hedeflediklerini ve bu alanda önemli gelişmeler olmasını beklediklerini  de ifade etti.

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dördüncü, 2008 yılında yapacakları 1,5 milyar dolarlık yatırıma ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

"Enerji sektörü ile perakende sektörü yaklaşık  1,5 milyar dolarlık yatırımın yüzde 50-55'ini teşkil ediyor. Ancak özelleştirme miktarları belli olmadığı için henüz bu yatırıma dahil değil."

Nükleer enerjiyle ilgili bir soru üzerine de Ahmet Dördüncü, şunları  kaydetti:

“2015 yılı ve ötesinde Sabancı Topluluğu Türkiye'nin en önemli, en  büyük elektrik enerjisi üreten, dağıtan, satan gruplarından bir  olacaktır. Böyle bir hedefimiz var. Şu aşamada oraya bir 5 bin megavat  nükleer dışında Verbund'la olan işbirliğimizi de koymuş durumdayız.  Nükleer daha henüz olgunlaşması gereken bir konu. Nükleer santraller  Türkiye'de eğer yapılacaksa Sabancı Topluluğu gibi iddiası olan bir grup  burada 1. olacaktır. Çok hassasız. Ne kadar önemli bir konu olduğunu  bilincindeyiz ve çok dikkatli çalışıyoruz.”
       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!