Türkiye'nin ilk kadın dekanı yaşamını yitirdi

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk kadın dekanı yaşamını yitirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2003 15:33

Türkiye üniversite tarihi ve İstanbul Üniversitesi'nin (İÜ) ilk kadın dekanı, İÜ Fen Fakültesi Eski Dekanı ve emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nüzhat Toydemir Gökdoğan vefat etti.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Nüzhat Toydemir Gökdoğan için bugün saat 11.00'de İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Birsel Konferans Salonu'nda yapıldı.. Gökdoğan'ın cenazesi, daha sonra, Teşvikiye Camii'nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Aile Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Prof. Dr. Gökdoğan'a son görev

İlk kadın astronomumuz ve İstanbul Üniversitesi'nin (İÜ) ve Türkiye'nin ilk kadın dekanı olan İ.Ü. Fen Fakültesi Eski Dekanı ve emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Nüzhet Toydemir Gökdoğan, meslektaşları ve öğrencilerinin katıldığı hüzünlü bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda yapılan tören, saygı duruşuyla başladı. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Prof. Dr. Nüzhet Toydemir Gökdoğan'ın astronomi alanında çok önemli bir yeri olduğunu ve Türkiye'nin ilk kadın astronomu olduğunu belirtti. Prof. Alemdaroğlu, Prof. Gökdoğan'ın yerinin hiçbir zaman doldurulamayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan'ın oğlu, İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Can Gökdoğan, annesinin 1933 üniversite reformu ile birlikte 29 Eylül 1934 tarihinde, bir yabancı profesör ve iki yabancı yardımcısı ile İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde kurulan Astronomi Enstitüsü'nde ilk Türk doçenti olarak tayin edildiğini söyledi. Prof. Dr.Can Gökdoğan'ın, oldukça üzgün olduğu görüldü.

Prof. Dr. Dursun Koçer ise, 1954 yılında kurulan Türk Astronomi Derneği'nin kurucularından olan Prof. Gökdoğan'ın, yirmi yıl bu derneğin başkanlık görevini yürüttüğünü kaydetti. Prof. Koçer, 1958 yılında Astronomi Kürsüsü'nü yönetmeye başlayan Prof. Gökdoğan'ın 22 yıl kürsü ve bölüm başkanlığı görevini sürdürdüğünü vurguladı. Prof. Koçer, Gökdoğan'ın 1980 yılında ikinci kez Dekanlık ve Bölüm Başkanlığı görevini sürdürürken, yaş sınırı nedeniyle emekli edildiğini söyledi.

Arkadaşını kaybetmekten dolayı oldukça üzgün olduğu görülen Prof.Dr. Ali Rıza Berkem ise "O, benim 75 yıllık en yakın arkadaşımdı. Çok zekiydi, çok kibardı, tam bir İstanbul hanımefendisiydi" diye konuştu.

Haberin Devamı

Üniversite öğretim üyelerinin, öğrencilerin ve konukların katıldığı tören, dua okunmasıyla son buldu. Prof.Dr. Nüzhat Toydemir Gökdoğan'ın cenazesi, daha sonra Teşvikiye Camisi'nde kılınan öğle namazının ardından Zincirkuyu Aile Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Prof. Gökdoğan kimdi?

14 Ağustos 1910 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Prof. Dr. Nüzhat Toydemir Gökdoğan, 1928 yılında devlet bursu kazanarak, Matematik-Fen lisansı yapmak üzere Atatürk'ün emriyle Fransa'ya gönderildi. 1932 yılında Lyon Üniversitesi'nde Matematik lisansını tamamlayan Prof. Dr. Gökdoğan, 1933 üniversite reformu ile birlikte 29 Eylül 1934 tarihinde bir yabancı profesör ve iki yabancı yardımcı ile İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde kurulan Astronomi Enstitüsü'ne ilk Türk doçenti olarak atandı.

Haberin Devamı

1 Aralık 1948 yılında Fen Fakültesi'nin teklifi ile İstanbul Üniversitesi Senatosu tarafından profesörlüğe yükseltilen Prof. Dr. Nüzhat Toydemir Gökdoğan, 1954 yılında dekanlığa seçildi. İki yıl dekanlık görevini yürüten Gökdoğan, Türkiye'de İstanbul Üniversitesi'nde ilk kadın senatör ve ilk kadın dekan oldu.

1948 yılında Prof. Dr. Nüzhat Toydemir Gökdoğan , Prof. Dr. Cahit Arf, Prof. Dr. Mustafa İnan ve Prof. Dr. Nazım Terzioğlu ile birlikte 'Türk Matematik Derneği'ni kurdu.

1954 yılında kurulan Türk Astronomi Derneği Derneği'nin kurucularından olan Prof. Dr. Nüzhat Toydemir Gökdoğan , 20 yıl bu derneğin başkanlık görevini yürüttü. Aralık 1971'de Astronomi kürsüsünde Türk ve Balkan astronomların katıldığı "Keppler Sempozyumu"nu düzenledi.

Haberin Devamı

Türk Soroptimist Derneği'nin kurucularından olan, Prof. Gökdoğan, Üniversiteli Kadınlar Derneği'nin başkanı olarak UNESCO'nun düzenlediği okuma yazma yılı nedeni ile 1970 yılında Ortadoğu ülkeleri ve Yunanistan'ın katıldığı bir sempozyumu gerçekleştirdi.

1958 yılında Astronomi Kürsüsü'nü yönetmeye başlayan Prof. Dr. Nüzhat Toydemir Gökdoğan , 22 yıl kürsü ve Bölüm Başkanlığı görevini sürdürdü ve 1980 yılında ikinci kez Dekanlık ve Bölüm Başkanlığı görevlerini sürdürürken, yaş sınırı nedeniyle emekli edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!