Türkiye’nin gizli güzeli

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin gizli güzeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2016 22:02

Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın ‘Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi’ kapsamında, Samsun 11’inci Bölge Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin birlikte yürüttüğü ‘flora ve fauna’ envanteri çalışması tamamlandı.

Haberin Devamı

Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, çalışmalar kapsamında 147’si endemik 1784 damarlı bitki tespit edildiğini belirterek şu bilgileri verdi:

TAM BİR CENNET

“Tespit edilen bitkilerden en çok, dünyada sadece bu bölgede bulunup yeri sır gibi saklanan ‘Samsun Lohusaotu’ (Aristolochia Samsunensis) dikkat çekiyor. 1962 yılında tespit edilen bitkinin yetiştiği bölge hakkında, yurtdışına kaçırma ihtimaline karşı kesinlikle bilgi paylaşılmıyor. Bu zehirli bitkinin sağlık için yararlı olup olmadığı araştırılıyor. Ayrıca Samsun bölgesinde 362 tür kuş, 29 tür iç su balığı, 12 tür sürüngen, 9 tür çift yaşarlar (amfibi), 376 tür tohumsuz bitki, 382 tür omurgasız hayvan olduğu tespit edildi.”

NESLİ TÜKENEN KUŞLAR DA ORADALAR

SAMSUN bölgesindeki çalaşmalarda, dünyada nesli tükenen 24 kuş türünün 18’inin de Kızılırmak Deltası’nda yaşadığı belirlendi. Bu türlerden büyük denizdüdükçünü ve kuzey incir kuşunun, Türkiye’ de sadece Kızılırmak Deltası’nda olduğu saptandı. Deltadaki türlerden tepeli pelikan, cüce karabatak, al boyunlu kaz, dik kuyruk, şahkartal, küçük kerkenez, toy ve pasbaş patka dünya çapında nesilleri tehlikede olan türler olarak sıralandı.

BAKMADAN GEÇME!