Türkiye'nin ev ödevi 83 bin sayfalık AB yasası

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ev ödevi 83 bin sayfalık AB yasası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2005 15:13

İngiliz basını, 3 Ekim’de Avrupa Birliği (AB) ile tam üyelik müzakerelerine başlayan Türkiye’nin önünde ’engellerle dolu, aşılması güç bir yol’ olduğunu yazdı. Basın, 10-15 yıllık müzakere sürecinde Türkiye’nin AB'nin 83 bin sayfalık yasasını uygulamaya koyması gerektiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Öteden beri Türkiye’nin AB üyeliğine destek veren İngiliz basını bu kez Türkiye’yi adeta ‘yerden yere vurdu’.

 

Times ve Independent gazeteleri, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Dünya Ticaret Örgütü’nde yaptığı konuşmada ’Türkiye kültürel devrim yapmalı’ şeklinde ifadeler kullandığını aktarırken, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinin sanıldığı kadar kolay olmayacağını savundu.

 

Times gazetesi, ’Coşkuya kapılan Türkiye zorlu döneme hazırlanıyor’ başlıklı yazısında Türkiye’nin,modern ve ekonomik anlamda gelişmiş bir demokrasi kurma sözü verdiğini ancak bunun sanıldığı kadar kolay olmayacağını yazdı.

 

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE’NİN 83 BİN SAYFA YASAYI UYGULAMAYA KOYMASI GEREKİYOR’

 

Times’taki haberde şu iddialara yer verildi:

 

"Türkiye’nin müzakerelere başlamasıyla duyduğu coşkunun ardından Avrupalı liderler, hemen hemen tamamı Asya’da olan yarı gelişmiş Müslüman bir milletin AB standartlarıyla buluşmasının zorluğunu ifade etmeye başladı.

 

Chirac, Türkiye’nin kültürel bir devrim gerçekleştirmesi gerektiğini ve hiçbir zaman AB’ye tam üye olamayabileceğini söyledi.

 

Önümüzde 10 - 15 yıllık müzakere sürecinde Türkiye’nin tam 83 bin sayfa yasayı uygulamaya koyması gerekiyor. Kıbrıs konusunu çözmesi, ’Rum devletini’ tanıması ve havasahası ile limanlarını açması gerekiyor.

 

FRANSA VE AVUSTURYA'DA TÜRKİYE'Yİ ENGELLEME REFERANDUMU

 

Ayrıca Fransa ve Avusturya, Türkiye’nin tam üyeliğini engellemek için referandum yapma sözü verdi.

 

Yargı alanındaki birçok reforma rağmen, Türk adaletinin insan hakları konusunda ihlallerde bulunduğu yolunda kaygılar da var.

 

Haberin Devamı

ERMENİ İDDİALARI

 

Avrupalı politikacılar ayrıca sözde Ermeni soykırımı konusunda görüş bildiren ülkenin ünlü bir yazarı hakkında soruşturma başlatılmasını, azınlıkların ve eşcinsellerin haklarının çiğnenmesini ve ruh hastalarına yapılan işkenceleri esefle karşılıyor."

 

"YENİ REFORM YAPILMALI"

 

Independent gazetesi de Avrupalı liderlerin, ’3 Ekim kararının sarhoşluğundaki Türkiye’yi, yeni reformlar yapması’ konusunda uyardığını yazdı.

 

Gazete Avrupa Komisyonu’nun insan hakları, ifade özgürlüğü ve azınlıklarla ilgili olarak Ankara’ya baskı yapmaya hazırlandığını da belirtti.

 

GUARDIAN: MÜZAKERELER HER AN ASKIYA ALINABİLİR

 

’Müzakerelerin her an askıya alınabileceği’ uyarısında bulunan Guardian gazetesi ise Türkiye’nin tam üyeliğinin garanti olmadığına dikkat çekti. Gazete şu iddialarda bulundu:

 

Haberin Devamı

"Türkiye’nin önünde taşlı bir yol var. Chirac müzakerelerin 15 yıl sürebileceği ve başarısızlıkla sonuçlanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Türkiye birçok reform gerçekleştirdi. Ancak insan hakları, kadın hakları, azınlık hakları ve ifade özgürlüğü konusunda hala yapılması gereken ek reformlar var. Türkiye 35 müzakere başlığını yerine getirerek AB’yi tatmin etmek zorunda.

 

TAM ÜYELİK GARANTİ DEĞİL

 

Diğer adayların aksine Türkiye’nin müzakere sonucunda tam üyeliği garanti edilmiyor. Türkiye ayrıca, müzakerelerin durdurulması ya da ertelenmesi tehdidiyle karşı karşıya.

 

KADINLARA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR YAYGIN

 

Türkiye’de kadınlara karşı işlenen suçlar hala yaygın. Azınlıklar ayrımcılığa uğruyor. Geçen yıl Erdoğan zinayı suç kapsamına almayı denedi. Protestolar üzerine bundan vazgeçti. Bir Avrupalı diplomat, ’En büyük korkumuz, Erdoğan’ın gelenekçi tabandan gelen baskıyla tekrar değişmesi’ dedi.

 

Haberin Devamı

Ayrıca Türkiye’de AB’ye destek de azalıyor. Bu, hükümetin işini daha da zorlaştıracak. Üstelik AB’nin tüm şartlarını yerine getirse bile tam üyelik öncesinde referanduma gitme sözü veren Avusturya ve Fransa’yı karşısında bulacak."

 

AB BAYRAKLI ÇARŞAF GİYMİŞ KADIN

 

Bir başka İngiliz gazetesi Telegraph da Chirac’ın açıklamalarının yanı sıra Türkiye’nin AB üyelik müzakere sürecinin zorlu geçeceği yönündeki görüşlere yer verdi.

 

Gazete bir Türk kadınını AB bayrağı şeklinde çarşaf giymiş biçimde gösteren fotoğrafa da yer verdi. Gazete sanat galerisini gezen bir ziyaretçinin, Burak Delier imzalı bu fotoğraf karşısında hayrete düştüğünü de ekledi.

 

FT: TÜRKİYE'YE YATIRIMCI İLGİSİ ARTAC

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!