Türkiye'den tepki

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden tepki
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2006 14:54

İslam dünyasını rahatsız eden karikatürler, yurt genelinde protesto edildi.

Haberin Devamı

İstanbul Bağcılar Merkez Camii'nde cemaatin cuma namazından çıkışını bekleyen yaklaşık 20 kişiden oluşan Bağcılar Alperen Ocakları üyesi grup, dağılım sırasında “İslam'a uzanan eller kırılsın”, “Kanımız aksa da zafer İslam'ın” şeklinde slogan attı. Grup adına cami önünde yapılan açıklamada da söz konusu karikatürlerle Müslümanlara karşı densizlik ve terbiyesizlik yapıldığı belirtildi.

Başta Danimarka, Norveç ve Fransa olmak üzere karikatürlerin yayınlandığı ülkelerin protesto edildiği açıklamada, “bu ülkelerin mallarının boykot edilmesi” çağrısında da bulunuldu.Cami ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alan polis, cuma namazı öncesinde grubun yakmak amacıyla getirdiği Danimarka Bayrağı'na ise el koydu. Bu sırada gruptakiler ile polisler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Gruptakiler, açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldılar.

Haberin Devamı

İSTANBUL VALİSİ GÜLER: PROVOKASYON VAR

İstanbul Valisi Muammer Güler, İslam dünyasında tepkilere yol açan karikatürlerle ilgili “Bunda bir provokasyon var. Bunun önüne geçilmeli. Devletler bu konuda önlemler almalı, yoksa beraberinde sıkıntılar getirir” dedi. Vali Güler, Kuveyt'in İstanbul Başkonsolosu Şeyh Fahad El Sabah'ı makamında kabul etti. Güler, ziyaret sırasında gazetecilerin karikatürlerle ilgili soruları üzerine, çok çirkin olarak nitelendirdiği bu tür girişimlerin uluslararası ilişkileri olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Bu tür yayınların iyi bir sonuç getirmeyeceğini ifade eden Güler, şunları söyledi: “Çok yanlış buluyorum. Kesinlikle inançlara saygısızlık temelinde değerlendirilecek bir şey. Basın özgürlüğü anlamında da değerlendirilmesi mümkün olmayan bir şey. Çünkü başkalarının hak ve özgürlüklerinin rencide edilmesi hiçbir ülkede hak olamaz.

Bunda bir provokasyon var. Bunun önüne geçilmesi lazım. Devletler bu konuda ciddi önlemler almalı, yoksa beraberinde sıkıntılar getirir.” Muammer Güler, 21. yüzyılda medeniyetler arası ittifak ve diyalogdan bahsederken, bu tür marjinal eğilimlerin olayı başka tarafa çekmesinin, hiç hoş olmadığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

EL SABAH: ÖZGÜRLÜK DEĞİL, SALDIRI

Başkonsolos El Sabah da aynı soru üzerine, diğer dinlere karşı yapılan bu tür işlemlerin özgürlük değil, saldırı anlamı taşıdığını vurguladı.

Tüm dinlerin, özellikle de İslam'ın bir hoşgörü dini olduğunu dile getiren El Sabah, “İslam, diğer dinlere saygı gösterilmesini öngören bir dindir. Çünkü yukarıda Allah var. Bunların sonucunun cezasını Allah verir. Özellikle Danimarka Başbakanı'nın Arap kanallarına yaptığı özür önemli bir adım. Bu adımı diğer adımların takip etmesini temenni ederim” diye konuştu.

DANİMARKA'NIN İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞU ÖNÜNE SİYAH ÇELENK

Saadet Partisi İstanbul Gençlik Kolları üyesi bir grup, İslam dünyasında tepkilere yol açan karikatürlerin yayınlandığı Danimarka'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı. Cuma namazı çıkışı Bebek Camii önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, başkonsolosluk binasının bulunduğu Meygede Sokak önüne kadar yürüdü.
  
Burada, “Bu edepsizliğe tepkisiz kalmayın, kınıyoruz ve uyarıyoruz” yazılı pankart açıp “Hükümet uyuma”, “Uyarıyoruz, sabrımızı taşırmayın” yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, sağ işaret parmaklarını havaya kaldırarak tekbir getirdiler.
  
Protesto gösterisinin organizasyonunda görevli kişilerce gruptakilere, “bayrak yakılmaması ve başkonsolosluk binasına yumurta atılmaması” konusunda sık sık megafonla uyarıda bulunuldu. Ancak
basın açıklaması yapılırken, başkonsolosluk tabelasının bulunduğu direğe yumurta atıldığı görüldü.

Haberin Devamı

BİREYSEL TEPKİLER

Bu arada gruptan bağımsız olarak hareket eden bir kişi, elinde yumurta dolu olduğu belirtilen poşeti başkonsolosluk tabelasının bulunduğu direğe attı. Daha sonra ise bir başka kişi, Danimarka'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nun Meygede Sokak başındaki tabelasını direkten kırarak söktü. Bu kişi, gözaltına alınarak emniyete götürüldü.
  
Yine Meygede Sokak başında bekleyen bir kişi, güvenlik güçlerinden başkonsolosluğun bahçesine yumurta atmasına izin vermelerini bekledi. Bu kişi, izin verilmemesi üzerine konsolosluk önünden ayrıldı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da 30 kişilik bir grup, Hz. Ömer Camii'nde cuma namazı çıkışında bir araya geldi. Caminin avlusunda toplanan kalabalık, Danimarka başta olmak üzere söz konusu karikatürlerin yayınlandığı ülkeleri protesto eden sloganlar atarak tekbir getirdi.
  
Daha sonra yürüyüşe geçen kalabalık, Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin uyarısı üzerine dağıldı. Gazi Caddesi'ndeki Ulu Cami'de de cuma namazı sonrası toplanan grup, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürleri protesto etti. Tekbir getirerek slogan atan topluluk, Fransa bayrağını yırttıktan sonra Gazi Caddesi'nde yürümek istedi.

Haberin Devamı

İZMİR
  
İzmir'de, Saadet Partisi Gençlik Kolları üyesi bir grup, söz konusu karikatürleri protesto etmek amacıyla Danimarka'nın İzmir Konsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı.  Pasaport semtindeki konsolosluk binasının önüne gelen bir grup partili adına basın açıklaması yapan İzmir İl Başkanı Şerafettin Kılıç, “Müslümanlara hakarette sınır tanımayanların, çirkin saldırılarına bir yenisini eklediklerini” söyledi.
“Hiçbir ifade özgürlüğünün, İslam aleminin kutsal değerlerine yapılan çirkin saldırıya mazeret olamayacağını” belirten Kılıç, ”Peygamberimize ve onun şahsında İslam'a ve Müslümanlara böylesine utanç verici biçimde dil uzatılmasını kınıyoruz” dedi.

ELAZIĞ

Haberin Devamı

Eğitim Bir-Sen Elazığ Şubesi üyesi bir grup, PTT Meydanı'na gelerek, sloganlar attı.  Sendikanın Elazığ Şube Başkanı Yasin Karakaya, batının özgürlük sınırını çizerken her zamanki gibi kendinden olmayanlara karşı acımasız, duyarsız ve iki yüzlü tavrını sürdürdüğünü söyledi.
  
Söz konusu karikatürlerin İslam dinine yapılmış büyük bir saygısızlık olduğunu belirten Karakaya, “İslam'a göre bütün peygamberler Allah'ın elçisidir ve bu nedenle Müslümanlar tüm peygamberlere büyük saygı gösterirler. Sadece bizim peygamberimize değil diğer peygamberlere bile en küçük bir saygısızlık biz Müslümanları üzer ve yaralar” dedi.

KONYA

Konya'nın merkez Selçuklu İlçesi'ndeki Hacıveyiszade Camii'nde kılınan cuma namazının ardından cami önünde bir grup, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürleri protesto etmek için bir araya geldi. Sloganlar atarak Danimarka bayrağını yakan grup, polisin uyarısının ardından sessizce dağıldı.
  
Daha sonra cami avlusunda bir basın açıklaması yapan Türk Diyanet Vakıf-Sen Konya Şube Başkanı Erol Uğraşkan ise Danimarka'da bir gazetede yayınlanan karikatürlerin, 1,5 milyarlık İslam alemini derinden yaraladığını söyledi.
  
Uğraşkan, tüm Müslümanları, Danimarka'yı ve bu ülkenin mallarını boykot etmeye davet etti. Uğraşkan, Danimarka hükümeti Müslümanlardan özür dileyinceye kadar bu ülkenin hiçbir ürününün satın alınmamasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!