Türkiye'de Uygur Kadınlarına toplantı yasağı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede Uygur Kadınlarına toplantı yasağı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 14, 2012 12:12

Uygur Türklerinin lideri Rabia Kadir'e vize vermeyen Türkiye, dünyanın çeşitli ülkelerinden Ankara'ya gelen Uygur Kadınları'nın katılacağı "5.Uygur Kadınları İnsan Hakları ve Demokrasi Semineri'ni ani bir kararla iptal ettirdi.

Haberin Devamı

Uzun süredir hazırlıkları tamamlanıp davetiyeleri dağıtılan ve bugün ( 13 Temmuz) saat 10.00 da  'Ankara Ticaret Odası'nda açılış töreni yapıldıktan sonra 'Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde 14-20 Temmuz günleri gerçekleşmesi planlanan semineri Uluslararası "Uygur İnsan Hakları ve Demokrasi Vakfı" organize etmişti.

Uygur Kadınları seminerinin ilk 3 günü Ankara'da diÄŸer günleri Ä°stanbul'da devam edecekti. Seminer Programı açılış töreni,  Anıtkabir ve TBMM ziyaretlerinden sonra baÅŸlayacaktı. Uygur yetkililer son anda gelen iptal kararıyla ne yapacaklarını ÅŸaşırdı. Dün bütün gün  DışiÅŸleri Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar BaÅŸkanlığı ile  BaÅŸbakan yardımcısı Bekir BozdaÄŸ'ın ofisi arasında mekik dokudukları halde bir sonuç alamadılar. Böyle olunca hem gelen katılımcı kadınlar ne yapacağını ÅŸaşırdı hem de organizasyon komitesi zor durumda kaldı.Â

Haberin Devamı

Hürriyet'in iptal ile ilgili sorusunu cevaplayan 'Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği  Genel Başkanı'  Seyit Tümtürk  'Uluslararası alanda hassas bir dönemi yaşıyoruz.  Tarihini daha önceden saptadığımız 'Uygur Kadınları insan Hakları ve Demokrasi semineri 'ni zamanlamanın şimdi uygun olmadığı gerekçesiyle, devletimizi de sıkıntıya sokmak istemediğimiz için  iptal yoluna gittik. Aslında bu siyasi bir seminer değildi. Protesto gösterisi yapılmayacaktı. Basın toplantısı düzenlenmeyecekti kadınlar sadece  insan hakları ve demokrasiyi konuşacaklardı. Şimdi dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen 100 ün  üzerinde katılımcının konaklama ve dönüş işleriyle uğraşıyoruz, bir kısmı da seminer  iptal edilince turistik gezi yaptıktan sonra geldikleri ülkelere dönecekler" demekle yetindi.

Toplantıya  davet yazısında,  Demokrasi Seminerleri'nin amacı  " Uygur kadınlarının insan hakları savunuculuğu konusunda daha fazla katkıda bulunmasını sağlamak. Mevcut teşkilat ve kampanyalarda kadınların rolünü daha etkin bir hale getirmek. Dünyanın farklı bölgelerinde göçmen olarak yaşayan Uygurların ortak kimliksel ve kültürel sorunları masaya yatırılarak çözüm önerilerini tartışmak ve geleceğe yönelik planlar müzakere etmek "  olarak belirtiliyor.

Haberin Devamı

Uygur İnsan Hakları ve Demokrasi Vakfı'nın düzenlediği toplantıların ilki 2006 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'da, ikincisi 2007 yılında Almanya'nın Münih kentinde, üçüncüsü 2009 yılında Kanada'nın başkenti Toronto'da ve dördüncüsü 2011 yılında Estonya'nın başkenti Talin kentlerinde düzenlenmişti.  Uluslar arası Uygur Kadınları Seminerlerine katılım genellikle  Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Belçika, Kanada, Fransa, Finlandiya, İngiltere, Hollanda, İsveç, İsviçre, Kazakistan, Kırgızistan, Japonya, Norveç ve Türkiye'den oluyor.

Seminer davetiyesinde  Uygur Türkleri Lideri Rabia Kadir'in tele konferans yöntemiyle konuşacağı belirtilirken konuşmacı davetliler şöyle sıralandı:

Haberin Devamı

Seyit Tümtürk-Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı, Dr.Ruhsar Demirel -MHP Eskişehir Milletvekili, Av.Dilek Akagün Yılmaz-CHP Uşak milletvekili, Abdullah Buksur-İnsan Hakları eksperi, Doç.Dr.Şenol Bal-Türk dünyası Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı, Av.Şenal Saruhan-Cumhuriyet Kadınları Genel Başkanı, İpen Duru-Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, T.Kumar-Uluslar arası AF Örgütü ABD Şubesi Asya bölümü Müdürü, Ulrich Delius-Tehdit Altındaki Milletler Asya bölümü Müdürü, Sue Gunawardena Waughn-Freedom Hause-Özgürlük evi Uluslar arası  Dini Özgürlük Komisyonu Güney Doğu Asya Müdürü, Andrew Swan-Temsil edilmeyen Milletler ve Halklar Teşkilatı ve Prof. Sean Roberts-Washington Georgetown Üniversitesi Öğretim üyesi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!