'Türkiye'de kuraklık yok'

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede kuraklık yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2006 10:35

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Ahmet Ünal, kasım ve aralık ayının ilk yarısındaki hava sıcaklıkları ve yağış değerlerinde anormal değişiklikler olmadığını söyledi.

Ahmet Ünal, İç Anadolu, Marmara ve Ege Bölgesi'nin bazı bölümlerinde normalin altında yağış alındığını, ancak kuraklık tehlikesi bulunmadığını bildirdi. Eylül, ekim aylarında bazı bölgelerde normalin 3 katı yağışların alındığını ve meteorolojik karakterli doğal afetlerle karşılaşıldığını hatırlatan Ahmet Ünal, Akdeniz ikliminin bazı özellikleri nedeniyle son 1 aydır hava sıcaklığının yüksek seyrettiğini, ancak ilerideki günlerde yağmur ve kar yağışı beklediklerini ifade etti.

Türkiye gibi Akdeniz ülkesi olan Yunanistan, Portekiz, İspanya, İtalya gibi ülkelerde de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini, ancak önceki yıllara göre anormal sıcaklık değişiklikleri olmadığını belirten Ünal, 2005 yılında da 15-17 Aralık günlerinde kayak merkezlerinde kar kalındığının 1-2 santimetre civarında olduğunu, ancak ay sonuna doğru bazı merkezlerde kar kalındığının 100 santimetreye ulaştığını hatırlattı.

Türkiye'nin coğrafi açıdan çok değişken bölgelere sahip olduğunu belirten Ahmet Ünal, şöyle konuştu:

“Son 10-20 yıllık değerlere baktığımızda 3-5 yılda bir böyle hava şartlarıyla karşılaşıyoruz. Son bir aydır Akdeniz kuşağındaki yüksek basıncın etkisinde olduğumuz için bu hava şartlarını yaşıyoruz, iklim değişikliğiyle ilgisi yok. Yıllık yağış ve sıcaklık değerlerinde, son 10 yıl içerisinde devamlı azalma veya devamlı artış trendi görülmemekte. Değişkenlik ise Akdeniz kuşağında yer alan ülkemizin düzensiz yağış rejimi göz önüne alındığında oldukça makul görülmektedir. Yağış ve sıcaklık değerlerine bakıldığında bu yıl yaşadığımız şartları mevsimsel farklılık olarak değerlendirmek doğru olacaktır.”

Ahmet Ünal, kasım ayında güney ve doğu bölgeler ile kuzey kesimlerde mevsim normalleri civarında ve üzerinde, Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Eskişehir, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Manisa, Balıkesir, Sivas, Yozgat, Samsun ve Tokat illeri başta olmak üzere iç kesimlerde mevsim normallerinin altında yağış alındığını, Ankara'ya içme suyu sağlayan barajların su toplama havzalarında yüzde 50 oranında yağış azlığı bulunduğuna dikkati çekti.

ERKEN UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak etkili yağış, fırtına, sıcak ve soğuk hava dalgaları öncesinde uyarı amacıyla İstanbul, Antalya ve İzmir'de Bölgesel Tahmin ve Erken Uyarı Merkezleri'ni hizmete soktuklarını belirten Ahmet Ünal, genel müdürlükteki bütün imkanların bu merkezlerde de kullanılabildiğini ve bölgesel uyarıların daha etkin yapılabileceğini belirtti.

Meteoroloji tahminlerinde son yıllarda büyük gerçekleşmeler yakaladıklarını belirten Ünal, şöyle devam etti:
“Hava tahminlerinde dünyadaki tüm yenilikleri takip ediyoruz. 5 günlük tahminlerde yüzde 86'ların, meteorolojik karakterli doğal afet uyarılarında 48 saat ve 3 günlük uyarılarda yüzde 90'ların üzerinde tahmin başarısı yakalıyoruz. Bu ortalama dünya ortalamasının üzerinde, Avrupa ülkeleriyle aynı seviyededir. Çünkü 19 Avrupa ülkesinin katılımıyla kurulan Avrupa Tahminler Merkezi ve 26 ülkenin katıldığı Meteorolojik Uydular Teşkilatı kurucu üyesiyiz. Bu ülkeler hangi tip, model cihaz kullanıyorsa Türkiye meteorolojisi de bunu kullanıyor. Tahminlerde de Avrupa standartları ölçüsündeyiz.”

Ahmet Ünal, Bosna Hersek, Azerbaycan, diğer Türk cumhuriyetleri, Polonya, Romanya ve bazı Balkan ülkelerinin meteoroloji teşkilatlarında çalışanların Türkiye'de eğitildiğini ve Türkiye'nin bir model ülke olduğunu söyledi.
Ünal, Türkiye'de kuraklık olmadığını, yağış azlığının bulunduğunu, ancak yıl içinde alınacak diğer yağışlarla bu azlığın giderilebileceğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!