Türkiye'de kimse yangını bilmiyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede kimse yangını bilmiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

İtfaiye Daire Başkanı Yalın, iddiaları şöyle yanıtladı: 7-8 yıllık bir eğitim gördükten sonra İtfaiye Müdürü olan bir tek isim versinler ben de bileyim. Okul var da, okumamışlar mı? Bu tür kavgalar itfaiyeyi yaralar. Bu sorunun muhatabı ben değilim. Hata varsa birlikte çözmeliyiz, teşkilatı küçük düşürücü ifadelerde bulunmalarını yakıştıramıyorum.

Maltepe yangınında insanların ölmesi ile bizim ilgimiz yoktu. Yangına vardığımızda ağır çöküntü, patlama, yoğun ateş vardı. Müdahelemiz esnasında insanlar hayatını kaybetmişti. Abdurrahman Kılıç zaten yangına müdahaleden dolayı hata yoktur diyor zaten.

Yangın bilmeyen adam yangını tasfiye edemez diyor. Yangını kim biliyor? İddiayı söyleyen kişi mi? Türkiye'de yangını bilen insan yoktur. Yangın bilinmez, yangın yaşanır. Amerika'da, Japonya'da bile kimse ‘‘Biz yangını biliyoruz’’ demez. Çok ayıp bir şeydir. Yangın, yangın yerinde yaşanır çünkü. Şef ve yangıncıların değiştirildiği söyleniyor. Sadece grup amirlerini ve en son ekip amirlerinin yerini değiştirdim. Hiçbirinin bir alt göreve gelmesine neden olmadım.

Ekip amirlerinin çoğu yangına girmiyordu. Ast üst zincirinde kopukluk vardı. Dinamizm kazandırmak için yer değiştirdik. Çözüm, görevini en iyi yapabilecek kişiyi oraya getirmektir. Çok çalışanları Fatih, Beyoğlu gibi aktif yerlere getirdim. İtfaiyeye daha çok işlerlik kazandırdım.

Yangınlarda toplumsal bilinç eksikliği var. İhbarın nereye yapılacağı bilinmiyor. Şu dönemde şu kadar insan öldü, şu kadar insan yaralandı tartışması bizi bir yere getirmez. İtfaiyecilerde organizasyon hatası vardır. Bunun için yangına müdahele oyunları çalışıyoruz. Yangın yerinde sevk ve idare nasıl olur, olay yeri amiri nasıl komuta etmeli, emir komuta zinciri nasıl çalışır, hangi kanallarda çalışmalı gibi yangına müdahale oyunları üzerinde çalışıyoruz.

7 Eylül 1994'te Ankara'da Türkiye Büyükşehir İtfaiye Müdürlerini davet ettim. İtfaiyedeki eksiklikleri, eğitim ve mevzuat sorunlarını tartıştık. Her altı ayda bir toplantı yaptık. Antalya, Kocaeli, İstanbul İtfaiye müdürlerine yetki verdik. Alt yapı hazırlayın. Okullar açılması için çalışın dedik. İzmit ve Antalya İtfaiye Daire Başkanları'na verdiğimiz yetki ile onlar okullarını açtılar. Yıllarca görev yapmışlar da niye okul kurmamışlar İstanbul'da. Yabancı dille eğitim yapan bir yüksekokul açmayı düşünüyoruz. Endüstri Meslek Liselerinde yangınla mücalede dersi konulması için Milli Eğitim ile görüşüyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!