Türkiye'de ilk çift kol nakli üzerinden bir yıl geçti

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede ilk çift kol nakli üzerinden bir yıl geçti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2011 12:34

Türkiye'de yapılan ilk çift kol nakli 25 Eylül'de birinci yılını dolduracak.

Haberin Devamı

Çift kol naklinin yapıldığı Cihan Topal, sakal tıraşı dahil günlük bütün ihtiyaçlarını kendi karşılayabiliyor. Topal'ın nakilli kolları da fizyoterapisti ile bilek güreşi yapacak kadar güçlendi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından Türkiye'de ilk kez yapılan çift kol nakli birinci yılını dolduruyor.

Trafik kazasında hayatını kaybeden Milaslı Fatih Demirel'in (23) kollarını 25 Eylül'de iş kazası sonucu iki kolu kopan Cihan Topal'a (29) nakleden Doç. Dr. Ömer Özkan, yaptığı açıklamada, bir yılı doldurmanın önemine işaret etti. Doç. Dr. Özkan, “Kol naklinde birinci yıl doldu. Reddetme risk azaldı” diye konuştu.

Hastanedeki aylık kontrolleri devam eden ve fizyoterapi için hastaneye gelen Cihan Topal da bir yılda hayatının inanılmaz şekilde değiştiğini anlattı.
Başkalarına bağımlı halde yaşamaktan kurtulduğunu belirten Topal, “Bu, Akdeniz Üniversitesi'ndeki hocalarımız sayesinde oldu” dedi.

Haberin Devamı

Tırnakları uzayan, ellerindeki kılları büyüyen Topal, ellerini çok rahat hareket ettirebildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Fizyoterapi sayesinde ellerim bayağı güçlenmeye başladı. Günlük bütün ihtiyaçlarımı fazlasıyla karşılayabiliyorum. Sakal tıraşımı bile kendim yapabiliyorum, saçımı tarıyorum, 4 yaşındaki kızımın elinden tutup gezdirebiliyorum, abdestimi alıp namazımı kılabiliyorum. En önemlisi yemeğimi yiyebiliyorum. Beklenenin fazlasını yaşıyorum şu an. Ellerim gayet iyi çalışıyor. Fizyoterapi ile ellerim daha da güçlenecek. Bunlar benim için gerçekten hayaldi ama şimdi gerçek oldu.”
Ayda bir rutin kontrol için hastaneye geldiğini belirten Topal, fizyoterapistiyle bilek güreşi yapabilecek hale geldiğini anlattı.

Kol nakli için donör sıkıntısı olduğuna işaret eden Topal, “Nakil için donör şart. Bu ellerin sahibi Fatih Demirel, Allah rahmet eylesin, kendisi toprak oldu ama elleri bende yaşıyor. Herkesin organ nakli konusunda duyarlı olmasını dilerim” dedi.

Kolunu zorlamayacak, sağlığını riske atmayacak bir iş aradığını bildiren Cihan Topal, “Ameliyat sonrasında masrafım çok oldu. Çalışmadığım için maddi olarak sıkıntıdayım. Kolumu zorlamayacak bir iş arıyorum. Bakmak zorunda olduğum, geçindirmek zorunda olduğum bir ailem var. Çalışmak zorundayım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!