Türkiye'de her yıl 200 bin kişi Hepatit B oluyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede her yıl 200 bin kişi Hepatit B oluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2005 00:00

Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin kişinin Hepatit B virüsü nedeniyle sarılık hastalığına yakalandığı bildirildi.

Adana İl Sağlık Müdür Vekili Çağlar Çatak, yaptığı yazılı açıklamada, 1998 yılından bu yana rutin program kapsamında uygulanan Hepatit B aşısının, doğumda, ikinci ay ve dokuzuncu ayın sonunda olmak üzere üç doz olarak uygulandığını belirtti.

Aşının “sağlık ocaklarında ücretsiz yapıldığını” hatırlatan Çatak, sarılığın, karaciğerde iltihap ve hücre hasarıyla seyreden bir hastalık olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Her yıl 50 milyon kişinin, Hepatit B Virüsü ile enfekte olması sonucu yaklaşık 2 milyon insan ölmektedir. Ülkemizde ise her yıl 200 bin kişi, bu virüsle sarılığa yakalanıyor. Yaklaşık 3.5 milyon kişinin de Hepatit B virüsü taşıyıcısı olduğu bilinmektedir.”

Enfeksiyonun sık, ancak hastalığın ender görüldüğünü ifade eden Çatak, şöyle devam etti: “Akut enfeksiyon, çocuklarda, erişkinlere göre daha hafif ve bulgu vermeden seyreder. Ancak, bebeklerdeki enfeksiyon, erişkinlere göre daha fazla kronikleşmeye eğilimlidir. Yeni doğanların yüzde 10'unda, 1-5 yaş grubundaki çocukların yüzde 70'inde, erişkinlerin ise yüzde 95'inde virüs 6 ay içinde vücuttan temizlenerek bağışıklık gelişir. Akut enfeksiyon erişkinlerin yalnızca yüzde 10'unda kronikleşirken, yeni doğanların yüzde 90 veya 95'inde, çocuk ve ergenlerin yüzde 30'unda kronikleşir ve virüs taşıyıcısı olur.”

Çatak, enfeksiyondan korunmanın en güvenilir yolunun, tüm yeni doğan bebeklere, çok eşlilere, hemodiyaliz hastalarına, virüsü taşıyan kişilerin aileleri ve aynı evde yaşayanlara, uyuşturucu bağımlılarına, eşcinsellere, sağlık personeline aşı yaptırılması olduğunu bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!