Türkiye’ye yakın ilgisi vardı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye yakın ilgisi vardı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2013 00:00

HÜRRİYET’in eski Londra muhabirlerinden Mihrişah Safa, Thatcher’lı günleri şöyle anlattı.

Haberin Devamı

1980’lere damgasını vuran Thatcher’in Türkiye’ye yakın ilgisi vardı. 1983 yılında Türkiye–Britanya diplomatik ilişkilerinin 400’üncü yıldönümü nedeniyle Portland Place’deki büyükelçiliğimiz rezidansında verilen davete gelerek yüzlerce Türk konuk ile el sıkışıp, sohbet etmişti. O zaman Thatcher, 3 yıllık çiçeği burnunda bir başbakandı... Başta merhum Büyükelçi Rahmin Gümrükçüoğlu ve eşi Elçin Hanım olmak üzere, çalışanlar ve konuklarla sohbet etmiş, bizzat ilgilenmişti.
 
Thatcher, iki defa ülkemizi ziyaret etmişti. Çanakkale Zaferi’nin 75’inci kutlama törenine de katılmıştı. Thatcher, dönemin başbakanı, daha sonra Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal ile yakın dosttu. Başbakanlıktan ayrıldıktan sonra yazdığı “Downing Street Years” (Downing Street Yılları) adlı 913 sayfalık kitabının çeşitli yerlerinde Türkiye ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal’dan bahsetti. Kitabında, Özal’ın gücü karşısında etkilendiğini yazan Thatcher, “Türkiye’nin stratejik önemi karşısında da etkilendim. Laik, ancak çoğunluğu Müslüman olan bu ülke kökten dinci İslamcılara ve Saddam Hüseyin gibi devrimci Arap ülkelerine karşı hayati bir siper olabilir” demişti.
 
11 yıllık başbakanlığı İngiltere’de derin izler bıraktı. Eğitim bakanı olduğunda çocuklara dağıtılan “süt”ü kestirten, adı “Thatcher, süt düşmanına” çıkan, IRA’ya “Teröristlerle aynı masaya asla oturmam” diyerek sert bir tutum izleyen, Falkland  Adaları yüzünden Arjantin ile savaşa giren, kabinesinin muhalefeti ile başbakanlıktan ayrıılan Thatcher’in ölümüyle bir dönem de kapanıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!