Türkiye yaÅŸam kalitesinde 86. sırada

Güncelleme Tarihi:

Türkiye yaşam kalitesinde 86. sırada
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 28, 2002 13:23

Yaşam kalitesi açısından dünyada 86’ıncı sırada olan Türkiye’nin bu durumu değiştirmek için çalışma başlatıldı.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Türkiye'de yaşam kalitesinin yükseltilmesi için ortak çalışma başlattı. 

İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nde Daire Başkanı ve UNICEF Danışmanı Dr. Ahmet Altıparmak, Türkiye'nin, yaşam kalitesi açısından dünya ülkeleri arasında 86. sırada yer aldığını, bunu değiştirmek için 5 yıllık bir çalışma programı hazırlandığını bildirdi. 

İçişleri Bakanlığı'nın yanı sıra ilgili bakanlıkların da projeye destek vereceğini belirten Dr. Altıparmak, projeyi, illerde valilerin,ilçelerde ise kaymakamların yürüteceğini belirtti.

Dr. Altıparmak, ''bebek ölümleri'', ''okur yazar oranı'', ''temel eÄŸitimde okullaÅŸma'', ''saÄŸlıklı içme suyuna ulaşım'', kanalizasyona ulaşım'' gibi konularda Türkiye'nin, Ä°ran, Azerbaycan, Çekoslovakya, Ukrayna ve Kazakistan gibi ülkelerden geride olduÄŸunun anlaşıldığını söyledi. ''intihar sayısındaki artış'', ''yoksulluk'', ''açlık'', ''kalifiye eleman'', ''ihmal ve istismara uÄŸrayan çocukÂsayısı'', ''sosyal güvenlik'' gibi konularda da Türkiye'nin birçok ülkeden geri olduÄŸuna iÅŸaret eden Dr. Altıparmak, bu nedenle ''Türkiye'de YaÅŸam Kalitesi'nin Yükseltilmesi'' projesinin çok önemli olduÄŸunu ifade etti. Dr. Altıparmak, ÅŸunları söyledi: 

''Proje, öncelik sırasına göre, Diyarbakır, Mardin, Van, Ankara, Kırşehir, Kayseri, Aksaray, İstanbul, Adana, İçel, Gaziantep, Şanlıurfa, Erzurum, Ağrı, Bursa, İzmir, Trabzon, Samsun, Kırıkkale ve Kütahya illerinde uygulanacak. Bu illerin valileri ile ilgili bakanlıkların il müdürlükleri, ilçe kaymakamları ile belediyeler, kendilerine verilecek kriterler doğrultusunda yaşam kalitesinin yükseltilmesi konusuna ağırlık verecekler ve kaliteyi yükseltmek için bire bir denetim yapacaklar.'' 

Belirlenen 20 pilot ilde bu yılın sonunda başlatılacak projenin, 2005 yılında tüm illerde uygulamaya konulacağını da dile getiren Dr. Altıparmak, proje için belirli miktarda kaynak ayrıldığını, bunun yanısıra yerel yönetimlerin ve il özel idare müdürlüklerinin kaynaklarını kullanırken projede öngörülen konulara öncelik vereceklerini de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!