Türkiye silah bırakmamıza hazır değil

Güncelleme Tarihi:

Türkiye silah bırakmamıza hazır değil
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununun çözümü için Türkiye'nin adım atmasını beklediği, teröristlerin Türkiye'de eylemlere son verme ve sınırların dışına gitmesi çağrısının silahları bırakmaya yönelik zemin oluşturmayı amaçladığını söylediği belirtildi. Öcalan'ın avukatı Mahmut Şakar, BBC'nin sorularını yanıtlarken PKK'ya bağlı silahlı grupların sınırların dışına çekilme kararından sonra bu yönde bazı gelişmeler kaydedildiğini, çekilmelerin başladığını söyledi. Şakar, kamuoyundaki tartışmalarda çekilme kararının samimi olmadığı, silahların neden bırakılmadığı, dolayısıyla son gelişmelerin anlamı olmadığı yolunda görüşleri aktardıklarını anlattı. Avukatına göre Öcalan şunları söyledi:

‘‘Sınırların dışına çıkma kararında amacımız; barış için beklemedir. Barışçıl koşul oluşuncaya, bu sorunun çözümü yolunda en azından adım atılıncaya, silahları bırakabileceğimiz zemin oluşuncaya kadar beklemedir. Biz şimdi silahları bıraksak da bu konuda bunu kaldırabilecek bir siyasal zemin var mıdır? Devletin hazırlığı var mıdır? Her hangi bir yasal, reformsal düzenleme yok. Kaldı ki biz silah bıraksak bile hangi kurmaya silah teslim edeceğiz? Dolayısıyla silah bırakmak için henüz erken. Bunu iddia edenler de buna hazır değil. Koşullar oluşursa elbette silahlar tamamen bırakılır.’’

Şakar, son görüşmelerinde Öcalan'ın bu koşulların ne olduğunu söylemediğini ancak, önceki görüşmelerde demokratik açılımlar, genel af, Kürt kimliğine ilişkin bazı adımlar atılmasından söz ettiğini anlattı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!