Türkiye seks kölesi ticareti merkezinden biri

Güncelleme Tarihi:

Türkiye seks kölesi ticareti merkezinden biri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2006 14:29

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin (UODC) raporuna göre, Türkiye insan kaçakçılığında ve seks kölesi ticaretinde "hedef ülke noktası" konumunda bulunan 10 ülkeden biri oldu.

Haberin Devamı

UNODC’nin yayınladığı aporda, insan tacirlerinin kaçırdıkları insanları en çok Belçika, Almanya, Yunanistan, İsrail, İtalya, Japonya, Hollanda, Tayland, Türkiye ve ABD’ye getirdikleri vurgulandı.

Türkiye’nin insan kaçakçılığı konusunda "Yüksek seviyede geçiş ülkesi" olduğu da belirtilen raporda, ülkenin ayrıca kaynak ülke olarak "orta seviyede" olduğu ifade edildi.

Rapora göre Türkiye’ye en çok Bulgaristan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu ve Ukrayna’dan kaçak insan getiriliyor.

GETİRİLENLERİN ÇOĞUNLUĞU SEKS KÖLELERİ

İnsan kaçakçılarının Türkiye’ye getirdikleri kişilerin profilini de inceleyen UNODC’ye göre, insan tacirlerinin kurbanlarının büyük oranda kadınlar olduğu görülüyor. Aynı şekilde reşit olmamış küçük kızların da Türkiye’ye kaçırıldığı vurgulanıyor.

Haberin Devamı

İnsan ticareti mağduru yetişkin erkeklerin ve erkek çocukların oranının daha düşük olduğu vurgulanan raporda, insan tacirlerinin kurbanlarını çoğunlukla seks kölesi olarak çalıştırdığı, zorla işgücü olarak kullanma da görülmesine rağmen bu sayının seks kölelerine göre çok daha düşük olduğunun altı çizildi.

Raporda ayrıca, Türkiye’de 2005 yılı içinde 360 kişinin insan ticareti suçu işledikleri gerekçesiyle yargılandığı belirtildi

DÜNYA GENELİNDE DE KURBANLARIN ÇOĞU KADIN

UNODC’nin raporuna göre dünya geneli incelendiğinde de insan tacirlerinin asıl mağdurlarının kadınlar olduğu görülüyor. Dünyada insan tacirleri tarafından mağdur ediler her 100 kişiden 77’sinin kadın, 14'ünün çocuk  ve 9’unun erkek olduğu bildiriliyor.

Aynı şekilde dünya genelinde insan tacirlerinin elinde bulunan her 100 kişiden 87’si seks kölesi, 28’i ise zorunlu işçi olarak kullanılıyor.

SAYILARI MİLYONLARI BULUYOR
 
UNODC Direktörü Antonio Maria Costa da “Kaçakçılıkla mücadele çabaları, bazı ülkelerin bu olaydan etkilendiğini kabul etmemesi yüzünden, belli verilerin eksikliği engeline takılmaktadır. Yetkililerce sistematik bir tebliğ sisteminin olmayışı gerçek sorun oluşturmaktadır ve mücadelenin şimdiye kadar neden koordine edilemediğini, etkisiz kaldığını açıklamaktadır” dedi.
  
Costa, bu nedenle dünyada kaç kişinin kaçakçılık kurbanı olduğunu saptamanın çok zor olduğunu, ancak bu sayısının kesinlikle milyonlarla ifade bulduğunu belirterek, “Esaretin bu türünün 21. yüzyılda hala varolması hepimiz için bir utançtır” diye konuştu.
  
UNODC, insan kaçakçılarına karşı güçlendirilmiş bir mücadele için uluslararası işbirliği talebinde bulundu ve bu insanların daha iyi korunmasını sağlamak amacıyla insan kaçakçılığı kurbanları tarafından üretilen hizmet ve mallara talebin azaltılmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!