‘Türkiye ordusu müdahale edebilir’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye ordusu müdahale edebilir’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2012 00:00

Libya’da Kaddafi rejiminin devrilmesi öncesinde uluslararası seferberlik ortamı yaratan Fransız düşünür Bernard-Henri Levy, Suriye’de rejim değişikliği için Batılı veya Arap bir lider figürü gerektiğini söyledi. BHL, “Suriye’de rejim değişikliği Libya’dan daha kolay. Müdahale edebilecek çok güçlü bir Türk ordusu var” dedi.

Haberin Devamı

BERNARD-Henri Levy, 2011 martında Libya’nın Bingazi kentine gidip Kaddafi rejimine karşı mücadele eden silahlı muhaliflerle görüşmüş, onların kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi’nin uluslararası toplumca tanınmasını sağlayan bir kampanya başlatmıştı.

Ardından dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’i ABD’ye askeri müdahale çağrısı yapmaya ikna eden Levy’nin çabaları, Kaddafi’nin düşüşüyle sonuçlanmıştı.

Geçen mayısta Suriye’ye de askeri müdahalede bulunulması çağrısı yapan düşünür, önceki gün El Arabiya’nın haftalık programı Nokta-i Nizam’a röportaj verdi. Levy özetle şunları söyledi:

‘Uçağa pilot lazım’

Birilerinin Beşar Esad’ı istifaya zorlayacak koalisyona liderlik ettiğini görmek isterdim. Bu Hollande, Cameron, Obama veya başka birisi olabilir. Uçak burada. Müdahale edebilecek güçlü bir ordu, Türk ordusu burada. Şimdi pilot lazım. Arap lider olabilir, Avrupalı olabilir, Hollande olabilir.

Haberin Devamı

Olimpiyatlardaki gibi meşale Libyalı arkadaşlarımdan Cannes Film Festivali’nde benimle bulunan iki Suriyeli komutana geçiyor. Suriye’nin Libya olmadığını kabul ediyorum, elbette bu aşikar. Fakat aynı zamanda Libya’da yapılanı Suriye’de yapmak daha kolay. Bir numaralı neden, Türkler.

Ben İsrail’i savunurum, fakat Siyonist değilim. Ne James Bond’um ne de Arabistanlı Lawrence. Ama Arabistanlı Lawrence büyük bir şahsiyetti. Ona yetişmek benim için büyük bir hedef.

Kaddafi’yi Cezayir’e telefon yakalatmış

ABD diplomatlarıyla Cezayirli yetkililerin geçen eylülde yaptığı yazışmalar WikiLeaks’e sızdı. Belgelere göre Kaddafi, devrimcilerce öldürülmeden haftalar önce kızı ve ilk eşine sığınma hakkı veren Cezayir’e kaçmak istedi. Kaddafi, sığınağından Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’ya telefon etti, fakat cevap alamadı. Ama Cezayir istihbaratı bu sayede onun yerini bulup İngiliz istihbaratı üzerinden Libyalı muhaliflere bildirdi. İddiaya göre Buteflika, El Kaide ile işbirliği yapabileceğini düşündüğü Kaddafi’nin ölmesini istiyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!