Türkiye’nin NATO dosyası hazır

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin NATO dosyası hazır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2012 00:00

Türkiye, 4’üncü maddeyi işleterek acil olarak olağanüstü toplantıya çağırdığı NATO için kapsamlı bir dosya hazırladı. Yarın saat 10.00’da Brüksel’de başlayacak toplantıda Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Haydar Berk’in sunacağı dosyadaki en önemli ayrıntılardan biri, Türkiye’nin elindeki radar bilgilerinden uçağın füzeyle vurulduğunun netleşmiş olması.

Haberin Devamı

Türkiye’nin NATO’ya sunacağı dosyada şu bilgiler var:
Uçağın Malatya Erhaç’tan kalkışından sonra izlediği tüm güzergahı mikro ayrıntıyla ortaya koyan en kapsamlı radar izi kayıtları.
Uçağa çıkış noktası ile birlikte verilen uçuşun amacını içeren görev raporu.
Suriye’nin hava sahası ihlali olduğunu ileri sürmesine rağmen, tüm olumsuzlukları dikkate alarak pilota son uyarı niteliğinde doğrudan pilotla temas edebileceği “acil çağrı”yı kullanmamış olmaması.
Dost ve düşman tanımını yapan IFF kartından uçağın Türk uçağı olduğunu Suriye görüyor.
Uzun süreli bir hava ihlali olduğu iddiası halinde, it dalaşına girmeden, Suriye Hava Kuvvetleri’nden bir uçağın Türk uçağının önüne geçip takla atarak, “İhlal yapıyorsun” mesajı vermesi gerekirdi. Yapılmadı.
Uçağın füzeyle vurulduğunu Türkiye’nin radar kayıtları ortaya koyuyor. Kayıtlarda füze bataryalarının uçağa doğru hareketlendiği görülüyor. Uçak düşürülmeden 12-13 dakika önce Suriye hava sahasına yanlışlıkla girdiğine dair Türk radarında uyarı var.
Uçak füze isabetinden sonra 8 dakika süreyle yalpalayarak gidiyor ve daha sonra irtibat kesiliyor. Bu durumda pilot acil iniş imkanı aramak için Suriye hava sahasına girmek zorunda kalmış olabilir.
Uçakla irtibatın kesilmesinden hemen sonra arama kurtarma çalışmalarına başlamak için Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait unsurların bölgeye hareket ettikleri ve Suriye Deniz Kuvvetleri’yle yaptıkları telsiz konuşmasıyla Suriye kara sularına giriş izni verildiği de kayıtlarda bulunuyor.

Nota verildi

Haberin Devamı

Türkİye, diplomatik açıdan resmi kayıtlara geçmesi amacıyla uçağın düşürülmesiyle ilgili elindeki tüm teknik kayıtlara dayanarak hazırladığı bilgileri bir notayla dün Suriye’ye iletti. Suriye’nin Ankara’daki büyükelçiliği faaliyette olmadığı için bu nota Şam’a iletilmesi için İstanbul Başkonsolosluğu’na verildi.

4’üncü madde sunumu bekliyor

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın Suriye’deki iç karışıklığın arttığı günlerde söylediği NATO formülü uçak olayının ardından gündeme getirildi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “NATO konusunda resmi bir girişimimiz olacak. NATO konseyinde önümüzde günlerde yapılacak toplantıda talimat verdik, 4’üncü madde çerçevesinde bir bilgilendirme yapılacak” dedi. NATO da, dün Davutoğlu’nun  konuşması sonrası örgütün yarın acil olarak toplantıya çağrıldığını duyurdu. NATO Sözcüsü Oana Lungescu, “Türkiye, NATO’nun kurucu Washington Antlaşması’ndaki 4’üncü maddesi uyarınca toplantı talebinde bulunmuştu. Bu maddeye göre topraklarının bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit altında olduğunu düşünen herhangi bir müttefik istediği zaman istişare talebinde bulunabilir” dedi. Lungescu, yarınki toplantıda Türkiye’nin yaşananların bir sunumunu yapmasını beklediklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!