Türkiye’nin kıymetini bilin

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin kıymetini bilin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 00:00

Gül, Kuveyt Emiri Sabah El-Ahmed El-Cabir El Sabah’ın konuğu olarak Kuveyt’e giderken, uçakta yaptığı değerlendirmede, bu çağrıya neden ihtiyaç duyduğu sorusuna da, “Sokağa taşan olaylar nedeniyle” yanıtı verdi. Gül, şunları söyledi:

Din bağından demokrasiye

İster terör, ister Güneydoğu, isterse Kürt sorunu deyin, adını ne koyarsanız koyun, bu sorun Türkiye’nin en önemli sorunudur. Tarihte din bağı birçok sorunu çözerken, modern dünyada refah ve demokrasiyle bu tür sorunlara eğilmek gerekiyor. Türkiye’de standardı topyekün yükseltmek gerekiyor.

10 yılda önemli işler

Son 10 yılda Türkiye’de demokrasi standardının yükseltilmesi yönünde hükümetler ve siyasi partiler önemli işler yaptı. Bu gelişmelerle birlikte teröristler izole edildi. Terör, bazı hakların aranması için istismar aracı olmaktan uzaklaşmaya başladı. Dünyada da son 2-4 yılda bu yönde gelişmeler oldu. Aslında, terörizm sorununu çözmek için dünyada da bir fırsat oluştu.

AB’den net tavır

İklim Zirvesi için gittiğim Kopenhag’da dünya liderlerinin önemli bir bölümüyle görüşme olanağı buldum. Avrupa Birliği bundan 3-4 yıl önce bizim terör sorunumuzla ilgili net bir tavır koymuyordu. Bugün, bir siyasi partinin terör örgütüyle arasına mesafe koyması gerektiğini net bir şekilde dile getiriyor. Dünyada bizim lehimize bir tavır değişikliği var.

Terörün gerekçesi olamaz

Herkesin terörü bitirmek üzere sorumlulukla hareket etmesi gerekiyor. Bugün Türkiye’deki demokrasinin ulaştığı standardı kimse teröre gerekçe gösteremez. Bakın herkes her istediğini rahatlıkla söyleyebiliyor. Yanlış anlaşılmasın, zaten terörün hiçbir gerekçesi olamaz. Ancak, geçmişte Batı ülkelerinden ‘Ne yapsınlar, bazı hakları için mecbur kalıyorlar’ gibi yorumlar duyardık. Tekrar söylüyorum, terörün hiçbir gerekçesi olamaz.

Hepimiz tek milletiz

(Anayasa’nın 66. maddesinin değiştirilmesi isteği konusunda) Türkiye’de hepimiz tek milletiz. Farklılıkları elbette görmezden gelemeyiz. Eksiklerimiz elbette var. Onları da elbirliğiyle gidermemiz gerekiyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’ya sesleniyorum. Herkes Türkiye’nin değerini, kıymetini bilsin.

Kurum çatışması yok

GÜL, “Genelkurmay Bakanı İlker Başbuğ’un ‘devletin kurumları arasındaki çatışma’dan söz ettiğinin” anımsatılması üzerine şöyle konuştu: “Devletin kurumları arasında çatışma yoktur ve olmaz. Sadece uygulamada bazı uyuşmazlıklar olabilir. Sivil savcıyla askeri savcı farklı yorum yapabilir. Ama bu Adalet Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında bir çatışma olduğu anlamına gelmez.”

Olanlardan ders çıkarsınlar kimseye ayrımcılık yapmam

GÜL, “DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve partinin bazı yöneticileriyle görüşmeniz olmuştu. Şimdi Barış ve Demokrasi Partisi’ne geçtiler. Bu partinin yöneticileriyle de görüşecek misiniz?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Ben kimseye ayrımcılık yapmadım, yapmıyorum. Politik yanlışları olabilir ama halk itibar etmiş, onları seçmiş. Dolayısıyla görüşürüm. Ancak, olan bitenden en çok ders çıkarması gerekenlerin kendileri olduğunu da unutmamaları gerekir.”

Çözüm katkı yapılmalı

Gül, Kürt ve terör sorununun çözümüne dönük atılmaya çalışılan adımlarla ilgili, “Gelinen aşamadan memnun musunuz?” sorusunu yanıtsız bıraktı. Gül, çözüme ulaşmanın zamanlaması konusunda da şunları söyledi: “Zor bir konu. O yüzden çözüm tarihiyle ilgili takvim, zaman vermek doğru değil. Herkes kafasını iki elinin arasına alıp düşünmeli, çözüme katkı yapmalı. Tartışırken sorumlu davranmalı.”

Gül’e en büyük nişan

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’e Kuveyt Yüksek Devlet Nişanı verildi. Cumhurbaşkanı Gül, konakladığı Beyan Sarayı’nda gerçekleştirdiği bir dizi kabulün ardından Kuveyt Emiri el Sabah ile heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Görüşmelerin öncesinde Kuveyt Emiri el Sabah tarafından Gül’e Kuveyt Yüksek Devlet Nişanı sunuldu. Takdim sırasında ufak bir kaza da yaşandı. Nişanın bulunduğu plaketin kapağını düşüren Emir El Sabah’ın şaşkınlığı yüzüne yansıdı. Cumhurbaşkanı Gül’ün parmakları sıkışsa da Emir El Sabah plaketi hemen açarak, durumu kurtardı. Heyetler arası görüşmelerin ardından el Sabah, Cumhurbaşkanı Gül onuruna akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanı Gül’ün uçağı 13.15’te havaalanına inerken Gül’ü Kuveyt Emiri el Sabah karşıladı . Gül ile el Sabah samimi bir şekilde el ele sohbet ettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!