Türkiye küresel ısınmada riskli ülke

Güncelleme Tarihi:

Türkiye küresel ısınmada riskli ülke
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2001 00:00


Haberin Devamı

Dünyayı olumsuz etkileyen, iklim değişikliklerine yol açan küresel ısınma, Türkiye'nin iklim şartlarını da olumsuz etkileyecek.

Türkiye'yi riskli ülkeler arasında sayan iklim bilimciler, küresel ısınmanın özellikle su kaynaklarının zayıflaması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalar gibi öngörülen olumsuz yönlerinden etkileneceğini söylüyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü İklimbilimci Murat Türkeş, iklim değişikliğinin Türkiye'ye etkisi konusunda bilgi verdi.

Türkeş, ilkbahar ve yaz mevsiminin en düşük hava sıcaklığının Türkiye'nin pek çok kentinde istatistiksel ve klimatolojik açıdan önemli bir ısınma eğilimi gösterdiğini söyledi.

KAR YAĞIŞI AZALIYOR
Türkeş, hızlı nüfus artışı ve kentsel alanlara yönelik büyük göçe bağlı yaygın ve çarpık kentleşmenin de iklim değişikliğinde önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. Türkiye'de 1990 yıllarının başına kadar bir soğuma eğilimi görüldüğünü belirten Murat Türkeş, yaptıkları son çalışmalarda ortalama hava sıcaklıklarında, sonbahar mevsimi dışında kış ve ilkbahar mevsimlerinde belirgin bir ısınma eğilimi saptadıklarını aktardı.

ÇÖLLEŞME TEHLİKESİ
Kış yağışlarında azalma eğilimini gözlediklerini anlatan Türkeş, "Yağışlardaki önemli azalma eğilimleri ve kuraklık olayları gibi öngörülen olumsuz yönlerinden etkilenecektir ve bu açıdan, bize göre risk grubu ülkeler arasındadır. Bu durumda, Küresel ısınma önlenemez ve bugünkü hızıyla sürerse, Türkiye gelecek 100 yıl içerisinde, bugün Kuzey Afrika'da ve Orta Doğu'da egemen olan daha sıcak ve kurak, daha az üretken ve çölleşme süreçleri ile orman yangınlarına karşı daha fazla eğilimli bir iklim kuşağının etkisi altına girebilecektir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!