Türkiye, kayısı üretiminde dünya birincisi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, kayısı üretiminde dünya birincisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2007 10:44

Türkiye'nin kayısı üretiminde dünya birincisi olduğu, ancak çeşitli sorunlar nedeniyle üretimdeki liderliğin satışlara yansımaması nedeniyle ihracatta 5'inci sırada kaldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği (AKİB) Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, yaptığı açıklamada, 2005 yılında Rusya'nın Türkiye'den yaş meyve ve sebze alımını kimyasal kalıntıları nedeniyle durdurmasının tarımdaki toparlamanın başlangıcı olduğunu belirtti.

Türk üreticisinin artık daha bilinçli üretim yaptığını, bunun da kaliteyi beraberinde getirdiğini ifade eden Kavak, sorunun bununla da bitmediğini, pazarlama kanallarını da çok iyi değerlendirmek gerektiğini vurguladı.

Kavak, Türkiye'nin bir çok üründe olduğu gibi kayısı üretiminde de yılda 390 bin ton ile birinci sırada yer aldığını belirterek, “Bu liderliği pazarlamaya yansıtamadığımız için Türkiye kayısı ihracatında 5'inci sırada yer alıyor. Üretimde 5'inci sırada bulunan Fransa ise ihracatta lider durumda” dedi.

Haberin Devamı

Pazarlama için öncelikle üretici ve ihracatçı işbirliğinin sağlanması gerektiğini savunan Kavak, şunları söyledi:
“Ürettiğimizi satamazsak, üretici de ihracatçı da ülke ekonomisi de zarar görür. İki yıl öncesine kadar yaş sebze ve meyve ihracatındaki ilaç kalıntısı sorununu nasıl çözeceğimizi tartışırken bugün ihracatı nasıl artıracağımızı konuşmamızı her şeye rağmen önemli bir aşama olarak görüyorum.”

Kavak, tarımda sürdürülebilirlik ve pazarlamada süreklilik olması gerektiğini, kısa vadede kar elde edip, kısa sürede pazarda kaybolma yerine, uzun vadede yer edinip, pazarda kalıcı olmanın önem taşıdığına dikkat çekti.

Türkiye'de kayısının sembolü Malatya'nın yanı sıra Mersin'in Mut ilçesi ve çevresinde de kayısının önemli bir geçim kaynağı olduğuna işaret eden Kavak, bu yörelerde, taze kayısının yanı sıra kuru kayısının da sanayi tesisleriyle ihracatının artırılabileceğini kaydetti.

Kavak, kayısının insan sağlığına faydalarının da bilimsel olarak kanıtlanması nedeniyle, iç tüketimin de artırılması gerektiğini bildirdi.

KAYISI SAĞLIK DEPOSU

Çeşitli kaynaklara göre kayısı; A,B,C vitaminleri, protein, bol miktarda şeker ve madensel tuzlar içeren bir meyve. İştah açar, kan yapar, bedensel ve ruhsal yorgunlukları alır. Sinirleri güçlendirir, uyku verir, aç karnına yenildiğinde hem hazmı kolaylaştırır hem de kabızlığa iyi gelir.

Haberin Devamı

Cilt güzelliği için de faydalı olduğu belirtilen kayısı tüm bu faydalarının yanı sıra mide rahatsızlığı olanlar ve fazla mide asidi salgılayanların ham kayısı yememesi, olgun kayısıları tercih etmeleri öneriliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!