Türkiye Ä°srail'le yapacağı tatbikattan çekildi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye İsraille yapacağı tatbikattan çekildi
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 06, 2010 09:27

Türkiye, önümüzdeki ay İsrail ve ABD ile yapılması planlanan ‘Güvenilir Denizkızı’ donanma tatbikatından çekildi. Savunma Bakanlığı, İsrail ordusuna gönderdiği bilgiyle, 10 yıldan bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen tatbikata Türkiye’nin katılmayacağını belirtti. Asya’da ise tansiyon tekrar yükseliyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan ayaklanmaların yıldönümünde etnik Uygur Türkleri ile Çinliler arasındaki gerginliğin arttığı bildiriliyor.

Haberin Devamı

İşte dünyada günün öne çıkan manşetleri:

 

THE JERUSALEM POST: Türkiye İsrail'le yapılacak donanma tatbikatından çekildi

İsrail ve Türkiye arasında bozulmakta olan ilişkilerin bir başka işareti olarak Savunma Bakanlığı'ndan, hafta sonu İsrail ordusuna gönderilen bilgide, Türkiye'nin önümüzdeki ay yapılması planlanan deniz arama-kurtarma tatbikatına katılmaktan vazgeçtiği ifade edildi.

 

"Güvenilir Denizkızı" olarak bilinen ve 10 yıldır her yıl düzenli olarak yapılan tatbikata, İsrail, Türkiye ve ABD donanmaları katılıyordu. Tatbikatın amacı her ülkenin Akdeniz'de faaliyet gösteren diğer donanmaları tanıması ve arama-kurtarma çalışmalarında deneyim kazanılması.

Haberin Devamı

 

Geçen yıl Gazze'ye düzenlenen Dökme Kurşun Operasyonu'nun iki ülkenin arasını açmasına rağmen tatbikat planlandığı gibi devam etmişti. Ancak savunma yetkililerinin JPOST'a verdiği bilgiye göre İsrail ordusu bu kez Türkiye'nin tatbikatı iptal edeceğini öngörüyordu.

 

İsrail ve ABD'nin tatbikata planlandığı gibi devam edeceği öğrenildi.

 

Bu arada Baltık ülkeleri gezisine çıkan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın ilk durağı olan Letonya'da bir araya geldiği Devlet Başkanı Valdis Zatlers'le görüşme gündeminin İran ve Türkiye olduğu bildirildi.

 

HAARETZ: İsrail ordusunun dergisinde Başbuğ'un makalesi yayımlandı

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin çıkardığı Maarechot isimli derginin son sayısı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un bir makalesiyle açılıyor.

 

Başbuğ'un, Mart ayında düzenlenen NATO konferansında yaptığı konuşmayı temel alan makalenin bir de İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi tarafından kaleme alınmış önsözü bulunuyor.

Haberin Devamı

 

Bu hafta piyasaya çıkan sayının son düzenlemelerinin 31 Mayıs'ta yaşanan kanlı filo baskınından sonra yapıldığını söylemek zor değil. İki ülke arasındaki sivil siyasi gerginliğe rağmen, İsrail ve Türk orduları arasındaki ilişkiler hala güçlü. Aşkenazi de önsözünde İsrail ordusunun Türkiye'deki savunma kadrolarıyla arasındaki yakın ilişkilere vurgu yapıyor.

 

Aşkenazi önsözünde, "Derginin okuyucularını Başbuğ'un sunumunun ana fikrinin ne olduğunu anlatmak istediklerini, Türk meslektaşının konuşmasının terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin öneminin altını çizdiğini ve Türkiye'nin özellikle PKK terörüyle yıllar süren savaşında edindiği deneyimi yansıttığını" ifade etti.

Haberin Devamı

 

Aşkenazi, "Bir NATO üyesi ve Suriye, Irak ve İran'la komşu büyük önemli bir Müslüman ülke olan Türkiye bölgesel güvenlik ve su konusunda stratejik açıdan çok önemli bir ülkedir" dedi.

 

THE ASSOCIATED PRESS: BP'yi OrtadoÄŸu kurtaracak

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli The National gazetesinin Pazar günkü haberlerine göre BP Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısı felaketinin neden olduğu borçların altından kalkmak için kapılarını Ortadoğu sermayesine açacak.

 

Gazetenin "adı açıklanmayan" kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Ortadoğu'daki mali kurumlar BP'nin danışmanlarına götürdükleri tekliflerin yanıtlarını bekliyor.

 

Göz önünde bulundurulan seçenekler arasında, kilit varlıkların satın alınması ya da petrol devinin bilânçosunu dengeye getirmek için doğrudan nakit aktarımı bulunuyor.

Haberin Devamı

 

Gazetenin adını vermeden görüşlerine yer verdiği bir kaynak, "BP Ortadoğu'da potansiyel bir destek olduğunun farkında" dedi. BP'nin Londra'daki sözcüsü Sheila Williams, şirkete bölgeden teklif olup olmadığı yönündeki soruları yanıtlamayı reddetti ve "Mali konularda konuşmuyoruz" dedi.

 

Öte yandan dün Sunday Times'da yayımlanan bir makale BP'nin stratejik bir yatırımcı aradığını doğruladı.

 

THE GUARDIAN: Tony Blair'in İngiliz halkına yıllık maliyeti 250 bin sterlin

Pazar günü Mail on Sunday gazetesinin İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair'in korumalarının İngiliz vergi mükelleflerine maliyetinin yıllık 250 bin sterlin olduğunu ortaya koyan bir araştırma haberi yayımlamasının ardından, Dışişleri Bakanı William Hague, eski başbakanlara verilen güvenlik hizmetlerinin maliyetinin "olabildiğince düşürülmesi" yönünde çağrı yaptı.

Haberin Devamı

 

Gazetenin haberine göre, Blair'in korumaları özellikle eski Başbakan'ın BM Ortadoğu temsilcisi olarak yaptığı gezilerde çok para harcıyor. Örneğin geçtiğimiz yıl 2 haftalığına Borneo'ya giden Blair'in korumaları bu süre içinde yaklaşık 22 bin sterlin para harcadı.

 

56 sterline bir pizza yiyen, New York'ta bir otelin geceliğine 464 sterlin ödeyen korumaların 38.73 sterlinlik bir çay-kahve harcaması hatta 1.19 sterlinlik bir şekerleme harcaması bulunuyor.

 

Gazetede ayrıca Blair'in şahsi servetinin 20 milyon sterlin civarında olduğu, kraliyet ve diplomasi takımının bu yılki toplam harcamalarının da 1.5 milyon sterlini aştığı belirtildi.

 

Hague, eski başbakanların korunmasının elbette doğal olduğunu ancak bunu elden geldiğince düşük maliyetli bir şekilde yapmak gerektiğini de ifade etti.

  

EL CEZİRE: Çin'de Uygur ayaklanmasının birinci yıldönümünde tansiyon yüksek

Çin'de etnik Uygur Türkleriyle Çinliler arasında yaşanan etnik çatışmaların birinci yıldönümünde, güvenlik güçleri ülkenin batısında bulunan Sincan eyaletinin başkenti Urumçi sokaklarında mevzilendi.

 

Silah ve sopalarla donatılmış polis ekipleri Pazartesi sabahı şehrin sokaklarında kilit noktalara yerleşti. Yetkililer pazara ve otellere giren ziyaretçilerin çantalarında arama yaparken 40 bin güvenlik kamerasının kilit noktalara yerleştirildiği bildirildi.

 

Hükümetin aldığı bu önlemler Pekin'in bir yıl önce çoğunluğu Müslüman Uygur azınlık ve Han Çinlisi çoğunluk arasında meydana gelen ayaklanma, sokak çatışmaları ve linç girişimlerinin bir daha yaşanmasını önlemekteki kararlılığını gösteriyor.

 

Hükümet kaynaklarına göre bir yıl önce yaşanan olaylarda çoğunluğu Çinli 200 kişi ölmüş, 1,700 kişi yaralanmıştı.

 

THE WALL STREET JOURNAL: Lagarde Avrupa'nın stres testi performansına güveniyor

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, ülkesinin henüz kemer sıkma politikalarıyla teşvik politikaları arasında bir seçim yapmadığını ve harcama kesintileriyle, talep artırıcı önlemler arasında bir denge tutturduklarını belirtti.

 

Avrupa'da yapılacak stres testlerinin Avrupa ve Fransa bankalarının gücünü ortaya koyacağını söyleyen Lagarde'a Avrupa Komisyonu'nun Ortak Pazar'dan sorumlu üyesi Michel Barnier de destek verdi.

 

Yunanistan, İspanya, Portekiz gibi ülkelerin kamu borçları nedeniyle ABD'nin baskısı altında olan euro bölgesi liderleri geçtiğimiz günlerde düzenlenen zirvede bankalara stres testi uygulanmasına karar vermişti.

 

Kıta genelinde 100 bankaya uygulanacak testlerin sonuçları 23 Temmuz'da açıklanacak.

 

REUTERS: Öcalan: Türkiye ile barış mümkün

PKK lideri abdullah Öcalan, BaÅŸbakan ErdoÄŸan anayasada reforma gider ve GüneydoÄŸu'da terörle mücadele yasalarını kaldırırsaÂTürkiye'yle barışın mümkün olduÄŸunu söyledi.

 

Kuzey Irak'taki bir PKK basın ofisinden yayımlanan açıklamada Öcalan, "Erdoğan'a barışçıl bir çözümün hala mümkün olduğu ve meclisin bunun için doğru yer olduğu yönündeki çağrımı yineliyorum" dedi.

 

Öcalan'ın bu mesajı Çarşamba günü kendisiyle görüşen bir avukatına ilettiği belirtildi. Öcalan'ın Türkiye'deki avukatlarından biri, "açıklamadan haberi olmadığını" söyledi.

 

Öcalan ayrıca seçimlerdeki yüzde 10 barajının kaldırılmasını ve tutuklu Kürt aktivistlerin ve taş atan çocukların serbest bırakılmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!