Türkiye Irak'a petrol anlaşmasıyla giriyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Iraka petrol anlaşmasıyla giriyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2007 13:19

Shell şirketinin TPAO ile yaptığı anlaşma, yurt dışında yankı buldu. The Times gazetesi, TPAO ile yaptığı anlaşmanın Shell’in 35 yıllık bir aradan sonra Irak’a dönüş yapması için zemin hazırlayabileceğini belirtti.

İngiliz The Times gazetesi, Shell’in TPAO ile yaptığı anlaşmanın şirketin 35 yıllık bir aradan sonra yeniden Irak’ta faaliyet göstermeye başlaması için zemin oluşturabileceğini belirtti. Gazete şunları yazdı:

“Türkiye’nin devlet şirketi TPAO ile bir anlaşma yaptığı haberlerinin ardından Shell, gaz aramak üzere savaştan çok olumsuz etkilenen Irak’a yeniden girme koşullarına ilişkin anlaşma yapan ilk büyük petrol ve gaz şirketi olma yolunda.”

KERKÜK-CEYHAN BORU HATTI

The Times, Shell’in Kerkük’ten Ceyhan’a uzanacak bir boru hattını döşemek amacıyla TPAO ile işbirliğini yapması beklendiğini belirttikten sonra Türk Enerji Bakanlığı Sözcüsü’nün “Bağdat’taki yönetim tarafından onaylanması gereken bir anlaşmaya varıldı” açıklamasına da yer verdi.

Buna karşın Shell’in, Bağdat’ta henüz yabancı şirketler ile anlaşma yapılmasına olanak sağlanan bir hukuk çerçevesinin bulunmadığını belirtiğine dikkat çeken gazeteye konuşan Shell’in Irak’tan sorumlu başkanı Ian Bromilow ise, “Görüşmeler yapıyoruz ancak bu görüşmelerin içeriği çok gizlidir” dedi.

İan Bromilow da “Ne olacak hala çok belirsiz çünkü henüz bir petrol yasası yok ve güvenlik sorunu var” şeklinde konuştu.

Shell’in, çok büyük petrol ve gaz rezervleri olan Irak’tan sektörün kamulaştırıldığı 1972 yılında çıkmak zorunda kaldığını anımsatan gazete, Shell’in 2005 yılında Irak’ın gaz altyapısı için bir plan geliştirmesini öngören bir mutabakat zaptı imzaladığını anımsattı.

Gazete, Irak Parlamentosunun yakında Petrol Yasası’nı ele alması öngörüldüğünü, yasanın onaylanmasının milyarlarca dolar yabancı yatırıma kapıların açılması anlamına geleceğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!