Türkiye ile Tunus arasında işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ile Tunus arasında işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 12:39

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye ve Tunus'un, rüzgarı, güneşi ve diğer yenilenebilir kaynakları bulunduğunu belirterek, “Bu kaynakları beraber değerlendirebiliriz” dedi.

Çeşitli temas ve ziyaretler için Türkiye'de bulunan Tunus Sanayi, Enerji ve Kobiler Bakanı Afif Çelebi ve beraberindeki heyet, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'i ziyaret etti.  Ziyaret sırasında iki ülke arasında “Madencilik ve Jeoloji Alanlarında İşbirliği Anlaşması” da imzalandı. Anlaşmaya, Türkiye adına Güler, Tunus adına da Çelebi imza koydu.

Güler, burada yaptığı konuşmada, imzalanan anlaşmanın iki ülkenin ortak çalışması için iyi bir fırsat olabileceğini söyledi. Söz konusu anlaşmanın madencilik ve jeoloji konusunda ortak çalışma ortamı oluşturacağına işaret eden Bakan Güler, “Bu bakımdan bu anlaşmayı çok önemsiyoruz” diye konuştu.

TUNUSLU BAKAN TÜRK KÖKENLİ

Tunus Sanayi, Enerji ve Kobiler Bakanı Afif Çelebi ise Tunus ve Türkiye'nin, tarihin derinliklerine dayanan köklü kardeşlik ilişkileri bulunduğunu, iki ülkenin bayraklarının bile birbirine benzediğini söyledi. Tunus'ta bugün bile Türk kökenli ailelerin bulunduğunu anlatan Çelebi, kendisinin de bunlardan biri olduğunu söyledi.

Madencilik ve Jeoloji Alanlarında İşbirliği Anlaşması'nın iki ülke işbirliğini kamçılayacağına inandığını ifade eden Çelebi, Türkiye'nin güneş enerjisi alanında çok ileride olduğunu, bu konuda Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanmak istediklerini bildirdi. Çelebi, fosfat ve fosfata dayalı yan sanayi ile ilgili bir heyetin de Türkiye'ye gelerek bilgi alacağını kaydetti.

MADENCİLİK VE JEOLOJİ ANLAŞMASI

İki ülke arasında imzalanan Madencilik ve Jeoloji Alanlarında İşbirliği Anlaşması'na göre taraflar, yürürlükteki ulusal kanunlarına ve mevzuatlarına uygun olarak, madencilik ve jeoloji alanlarında karşılıklı bilimsel, teknik, teknolojik, yasal, idari ve ticari işbirliğinin gelişmesini destekleyecekler.

Anlaşma, madenlerin ve yan ürünlerinin her iki ülkede de üretilmesi ve pazarlanması konularında kamu ve özel kuruluşlar arasındaki işbirliği görüşmelerin teşvik edilmesi ve geliştirilmesi, Tunus ve Türkiye'deki fosfat madeni ve yan ürünlerinin üretilmesi ve Tunus, Türkiye ve 3'üncü ülkelere pazarlanması konularında işbirliğini kapsıyor.
Anlaşma ayrıca, kurşun, çinko ve barit olmak üzere her iki ülkedeki minerallerin benzer özelliklerinin araştırılması, toprak bilimleri ile maden araştırmalarında tecrübe paylaşımı da kapsıyor. Anlaşmanın uygulanması için taraflar, her yıl düzenli olarak, Ankara ve Tunus'ta toplanarak ortak bir teknik çalışma grubu kurulmasında mutabık kaldılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!