Türkiye, Hindistan'la ticaretini artıracak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Hindistanla ticaretini artıracak
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 17, 2003 15:44

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2005 yılına kadar Hindistan ile Türkiye'nin arasındaki ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmak istediklerini bildirdi. Erdoğan ve Hindistan Başbakanı Atal Behari Vajpayee, heyetlerarası ve başbaşa yaptıkları görüşmelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundular.

Haberin Devamı

Açıklamadan önce iki ülke arasında enformasyon teknolojisi ve bilgisayar, bilimsel ve teknik işbirliği, Türkiye ile Hindistan dışişleri bakanları arasında terörizm konusunda ortak çalışma grubu oluşturulması ve Türkiye ile Hindistan arasında suçluların iadesi anlaşmasına ilişkin protokollerin imza törenleri gerçekleştirildi.

TURİZMDE İŞBİRLİĞİ

Bu anlaşmaları Türk tarafından Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Hindistan tarafından ticaret ve sanayiden sorumlu Devlet Bakanı Satya Brata Mookherji imzaladı.
  Â
İki ülke arasında turizm işbirliğine ilişkin nota teatisi de yapıldı.
  Â
Başbakan Erdoğan imza töreninin ardından yaptığı konuşmada, Vajpayee'yi Türkiye'de ağırlamaktan memnun olduğunu söyledi.
  Â
Türkiye ile Hindistan arasında geçmişe dayanan tarihi dostluk ilişkilerinin bulunduğunu ifade eden Erdoğan, iki ülke halkının ortak kültür değerlerine sahip olduğunu belirtti.
  Â
Bu ziyaretin, Hindistan'dan Türkiye'ye 15 yıl sonra gerçekleştirilen başbakan düzeyinde ilk ziyaret olduğunu ve bu nedenle ayrı bir önem taşıdığını söyleyen Erdoğan, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerde ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve derinleştirilmesi üzerinde durduklarını kaydetti.
  Â
1 MÄ°LYAR DOLARLIK TÄ°CARET HEDEFÄ°

Haberin Devamı

Her iki ülkede de bu yönde bir kararlılık olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
  Â
''Karşılıklı temas ve ziyaretleri sürdürmekte mutabıkız. Özellikle ekonomi alanındaki işbirliğimizi geliştirmekte kararlıyız. İki ülke arasındaki ticaret hacmi rakamı 630 milyon dolar civarındadır. Türkiye'nin Hindistan'a 65 milyon dolar ihracatı, 565 milyon dolar da ithalatı vardır. Bu açığın kapatılması her iki ülkenin çıkarına olacaktır. Müşterek yapabileceğimiz çok şeyler vardır. Sayın Başbakan'ın ilk hedef olarak 2005 yılına kadar aramızdaki ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkaralım tespitine biz de katılıyoruz. Hatta bu rakamı aşalım istiyoruz.''
  Â
Başbakan Erdoğan, iki ülke arasında müteahhitlik sektöründe başlayan bir işbirliği olduğunu ve bunun daha da artacağını düşündüğünü anlatarak, imzalanan anlaşmalarla iki ülke arasında geleceğe yönelik çok ciddi adımların atıldığını söyledi.
  Â
Tarım, enerji, bilgi teknolojisi, elektronik ve ileri teknoloji alanlarında artan bir işbirliğini de öngördüklerini ifade eden Erdoğan, iki ülke arasında bilgi ve teknoloji alanlarında imzalanan anlaşmaların ilişkilerin daha da geliştirilmesine katkı sağlayacağını bildirdi.
  Â
THY'NÄ°N YENÄ° DELHÄ° SEFERÄ° YARIN BAÅžLIYOR

Haberin Devamı

Erdoğan, ulaşım alanında, ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişimi açısından özel bir önem taşıyan adım attıklarını dile getirerek, THY'nin uzun bir aradan sonra Hindistan Havayolları ile işbirliği halinde yarından itibaren Yeni Delhi seferlerini tekrar başlatacağını kaydetti. 

Görüşmelerde bölgesel ve uluslararası konularda da bilgi alışverişinde bulunduklarını dile getiren Erdoğan, iki ülkenin pek çokkonuda benzer görüşleri taşıdığını kaydetti. Erdoğan, Başbakan Vajpayee'nin kendisini Hindistan'a davet etmesinden de büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!