Türkiye-Gürcistan ortak sınır tatbikatı tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye-Gürcistan ortak sınır tatbikatı tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2006 14:23

Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü sınır bölgesinde icra edilen Türkiye-Gürcistan Ortak Sınır Tatbikatı'nın altıncısı başarıyla tamamlandı.

Haberin Devamı

Tatbikat öncesi, 25. Mekanize Tugay Komutanlığına bağlı Posof Hudut Taburunda, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait arazi şartlarında kullanılan silah ve mühimmat sergisi açıldı. 25. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Muharrem Yavaş, Gürcistan Sınır Birlikleri Komutanı Albay Koba Boçorişvili ve beraberindekilere, sergideki malzemelerle ilgili bilgi verdi.

Türkiye ve Gürcistan askeri heyeti, daha sonra tatbikatın yapılacağı Türkgözü sınır bölgesinde bulunan Seyirtepe'ye geldi. Tatbikatta, Türkiye-Gürcistan sınırında, ülkelere illegal yollardan insan ve malzeme girişlerini engelleyecek iş birliği gerçekleştirildi.

İki ülkenin sınırını belirleyen Caksuyu etrafında yapılan tatbikatta, senaryo gereği, Türkiye ve Gürcistan sınırlarındaki gözetleme kulelerinden, Gürcistan'dan Türkiye'ye kaçak giriş yapmak isteyen ve yanlarında hayvan bulunan 2 kişi tespit edilerek, sınırdaki birliklere bildirildi.

Haberin Devamı

Daha sonra, iki ülkenin sınır takım komutanları iletişim kurarak, kaçaklara karşı harekete geçti. İki ülkenin güvenlik güçlerinin iş birliğiyle yapılan pusu harekatı sonucunda, kaçaklar etkisiz hale getirildi. Hudut makamlarınca yapılan protokol sonrası, kaçakların ülkelerine teslim edilmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

Tatbikat, aynı yöntemlerle iki ülke arasında kaçak insan girişi ve illegal yollardan hayvan ve malzeme geçirilmesiyle ilgili senaryoların uygulanmasıyla sona erdi.

“TÜRKİYE-GÜRCİSTAN DİYALOĞU GELİŞİYOR”

Tuğgeneral Muharrem Yavaş, Türkiye ile Gürcistan arasındaki diyaloğun dünyaya örnek olacak şekilde geliştiğini söyledi. Türk-Gürcü dostluğunun bu yıl altıncısı yapılan tatbikatla bir kez daha pekiştiğini belirten Tuğgeneral Yavaş, “Türkiye ve Gürcistan'ın ortak çalışması sonucu, yasa dışı yollarla yapılan faaliyetlerde azalma gözlenmektedir” dedi.
Tuğgeneral Yavaş, tatbikatın başarıyla tamamlandığını ifade ederek, sınır ihlallerinin önlenmesi amacıyla bu tatbikatların gelecek yıllarda da düzenleneceğini bildirdi.

Gürcistan Sınır Birlikleri Komutanı Albay Koba Boçorişvili de Gürcistan'ın Türkiye ile olan iyi ilişkilerinin devam etmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti. Türk tarafının şimdiye kadar Gürcistan'a maddi ve askeri anlamda önemli destek verdiğini anlatan Albay Boçorişvili, “Tatbikatlar vesilesiyle dostluklarımız daha da pekişecektir” şeklinde konuştu. Tatbikatı, Ardahan Valisi Murat Yıldırım ile Türkiye'nin Gürcistan'daki Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğgeneral Yüksel Öztekin de izledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!