Türkiye gücünü gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye gücünü gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü US News & World Report Dergisi, Abdullah Öcalan'ın yakalanmasını, Türkiye'nin bölgede egemen güç olarak yükselişinin yeni bir kanıtı olarak gösterdi. Dergi, ‘Türkiye gücünü göstermekten de çekinmiyor’ diye yazdı.

US News & World Report Dergisi, TSK'nın Abdullah Öcalan zaferinin, ‘Türkiye’nin bölgede egemen güç olarak yükselişinin yeni bir kanıtı' olduğunu bildirdi. Dergi, son sayısında yer alan, ‘Generaller’in Ülkesinde İdam' başlıklı yazıda, PKK'nın başı Abdullah Öcalan'ın yakalanması, yargılanması ve idam cezasına çarptırılmasına, en çok, eli kanlı bölücü terör örgütüyle 15 yıldır savaşan ‘generallerin sevindiği’ kaydedildi. Yazıda, ‘TSK’nın Öcalan zaferi, Türkiye'nin bölgesinde egemen güç olarak yükselişinin yeni bir kanıtı' olduğu şeklinde yorumlandı. Yazıda, Türkiye'nin çevresindeki ülkeler tek tek sayılarak, ‘Zor bir mahalle’ tanımlaması kullanıldı ve Öcalan olayının, ‘Artık herşeye farklı bir görünüm kazandırdığı’ ifade edildi.

ESAD KORKTU

Yazıda, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz'in, ‘Türkler kendilerini güçlü hissediyorlar’ görüşü aktarıldıktan sonra, ‘Türkler, bu gücü göstermekten de kaçınmıyorlar’ yorumu yapıldı. Thomas Omestad tarafından kaleme alınan yazıda, Abdullah Öcalan'ın Suriye'den sınırdışı edilmesi süreci anlatıldı. Omestad, ‘Türk generaller hava, kara ve denizden Suriye’ye saldıracaklarını açıkca belirtince, Hafız Esad geri adım atmak zorunda kaldı' dedi. Öcalan'ın, Suriye'den ayrıldıktan sonra, Türkiye ve ABD'nin baskısıyla hiçbir yerde barınamadığı ve sonuçta da ele geçirildiği belirtildi.

BALKAN ZAFERİ

Yazıda, Türkiye'nin gücünü başka şekillerde de hissettirdiği bildirildi. Türk savaş uçaklarının Miloseviç'e karşı saldırılara katıldığı ve böylece uzun yıllara dayanan bir tabunun yıkıldığı ifade edildi. Omestad, ‘Osmanlı dönemine dayanan nedenlerden dolayı Türkiye oldukça uzun bir süre Balkanlar’daki çatışmalardan uzak kalmayı yeğledi. Ama artık bu da değişti' dedi. Dergideki yazıda, TSK'nın sadece dış politikada değil, iç politika konularında da ağırlığını hissettirdiği yorumunda bulunuldu. TSK'nın, gücünü Anayasa'dan aldığı kaydedildi ve emekli General Kemal Yavuz'un ‘Yasalar, bir anlamda, TSK’yı yönetimin bir parçası yapıyor. Bu nedenle doğrudan müdahaleye gerek yok' sözlerine yer verildi.

ASKER SEVİLİYOR

Yazıda, Refahyol Hükümeti'nin istifasında TSK'nın oynadığı rol anlatıldı ve ‘Peki, Türkler, Ordu’ya kızgın mı?' sorusuna ‘hayır’ cevabı verildi. Halkın en güvendiği kurumlar arasında TSK'nın bir numarada geldiği belirtildi ve kamuoyunun yolsuzluğa bulaşmış politikacılara karşı orduyu ‘frenleyici unsur’ olarak gördüğü kaydedildi. Dergide, kazanılan zafere rağmen Öcalan'ın asılmasının bir kan gölüne yol açabileceği görüşü de savunuldu ve Doğu Ergil'in, ‘Askerlerin gözünde, Güneydoğu’da yaşayan herkes potansiyel suçlu' ifadesine yer verildi. Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Uluç Özülker de, Tükiye'de daha fazla özgürlük ve demokrasiye gerek bulunduğunu, ancak ülke bütünlüğüne yönelik tehlikenin bazı alanlarda daha otoriter olmayı zorunlu kıldığını söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!