Türkiye genelinde 120 çöplük olacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye genelinde  120 çöplük olacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2007 00:00

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, artık her isteyenin istediği yere çöp dökemeyeceğini, katı atık birlikleri kurarak Türkiye genelinde 120 yerde çöplükler yapılacağını ve yerleşim yerlerinin çöplerinin buralarda biriktirileceğini söyledi.

Amaçlarının "vahşi çöp depolama"yı en aza indirmek olduğunu belirten Pepe, "geri dönüşüm" konusunda da Türkiye’de olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi.

Çevre Bakanı Osman Pepe, 41 ilde çöp depolama tesisi yapıldığını belirtti. AB’nin çevre ile ilgili mevzuat düzenlemelerinin yüzde 50’sini tamamladıklarını belirten Bakan Pepe, şunları söyledi:

3 BİN225 BELEDİYEVAR

Çevre konusunda mevzuatın tamamını istersek çok kısa sürede yapabiliriz. Ama kağıt üzerinde kalır. Eskişehir, Mersin ve Erzurum’da hiç atık tesisi yoktu. 41 ilde depolama tesisleri yapılıyor. Sadece il belediyeleri değil, 3 bin 225 adet belediye var. Bunların her biri bir tesis yapsa Türkiye’nin her tarafı çöplük olur. Belirli bölgelerde toplam 120 tesis yapılacak. Katı Atık Birlikleri kuruluyor. Belediyeler bunlara üye olacaklar. Bazen bir birliğe 50 belediye üye oluyor. İl özel idarelerini de birliğin üyesi yapılıyor.

TOPLUM DAHA DUYARLI

Göreve geldiğimizde atık suların dönüşümü yüzde 35 idi. Şu anda yüzde 50’ye yaklaştı. Katı atıklarda da yüzde 35’lerden yüzde 50’ler seviyesine gelindi. 2007’nin sonunda bu yüzde 65’e çıkacak. Vahşi depolama yüzde 35’e inecek. Urfa, Şırnak, Erzurum, Ağrı, Bolu ve Zonguldak’ta katı atık tesis yapılıyor. Giresun ve Ordu’da bu işi başaramadık. Tesis yeriyle ilgili itirazlar oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!