Türkiye fikri hür vicdanı hür gençlerin

Güncelleme Tarihi:

Türkiye fikri hür vicdanı hür gençlerin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2009 00:00

Ankara 19 Mayıs Stadı’ndaki törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Atatürk’ün 19 Mayıs’ta modern Türkiye’nin temellerini attığını belirtti. "Onun dediği gibi Cumhuriyet, fikri hür vicdanı hür insanlar istiyordu" dedi.

19 MAYIS COŞKUSU - FOTOGALERİ

TÜRK ulusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığı 19 Mayıs 1919 tarihinde milli mücadele meşalesinin ateşlenmesinin 90’ıncı yıldönümünü dün tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC’de gururla kutladı.

Ankara’da ilk tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir’i ziyaretiyle başladı. 19 Mayıs Stadı’ndaki törende ise protokolda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve eşi, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu yer aldı.

Atatürk’ü anlayın

Törende konuşan Nimet Çubukçu, Kurtuluş Savaşı Destanı’nın ilk adımının 19 Mayıs’ta atıldığını belirterek, bu adımın bağımsız ve modern Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini attığını kaydetti. Çubukçu şöyle devam etti:

"Büyük önder Mustafa Kemal Samsun’a çıktığı günden itibaren, direniş ruhunu ve halkın istiklal iddiasında olduğunu sezmiştir. Bütün bir milletin kaderini değiştiren Kurtuluş Savaşı Destanı işte bu inanç ve umutla yazılmıştır. Atatürk’ün yapmakta olduğu devrimlerin amacı, Türkiye Cumhuriyeti halkının tamamen çağa uygun, uygar bir toplum haline getirmekti. Yani Atatürk idarede, hukukta, kültürde sanatta, günlük hayatta değişimin, kabuk değiştirme zamanının geldiğini biliyordu. Hukuk devleti, adil toplum ve bütün dünya ile fikir ve bilgi alışverişine açık bir ulusal kültür gerekliydi. Onun dediği gibi Cumhuriyet, fikri hür vicdanı hür insanlar istiyordu. Sevgili gençler Atatürk’ün sizlerden istediği yüceltilmek değil, anlaşılmaktı. Sizlere düşen ülkemizi ileri götürmektir. Küçük, karanlık, hüzünlü bir kasabadan modern bir başkent yaratan Mustafa Kemal’in gençleri olan sizler, modern Türkiye’nin yeni yüzyıldaki mimarı olacaksınız."

Çubukçu bu konuşması nedeniyle tribünlerden büyük bir alkış aldı.

Kolbastıyla coştular
/images/100/0x0/55ea2688f018fbb8f86e4e86


Bütün yurdu saran kolbastı fırtınası başta Trabzon olmak üzere bir çok şehirdeki törenlerde izleyicileri coşturdu. İstanbul’da ise 8 bin öğrenci İnönü Stadyumu’nda gösteri düzenledi. 19 Mayıs Valsi’nde bu yıl Kuleli Askeri Lisesi öğrencilerine, Çamlıca Kız Lisesi, Amerikan Koleji ve Darülşafaka Lisesi’nden kız öğrenciler eşlik etti. Geçit töreni ardından halkoyunları oynandı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden kızlar da aerobiğin yanı sıra hip hop gösterisi de sergiledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!