Türkiye donuyor: -16

Güncelleme Tarihi:

Türkiye donuyor: -16
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tüm yurtta etkili olan kar ve soğuk, depremzedeleri dondurdu. Kar altında olan Kocaeli, Sakarya ve Bolu, yılların en soğuk gecesini yaşadı. Hava sıcaklığı Kocaeli ve Sakarya'da eksi 10, Bolu'da ise eksi 16 dereceye kadar düştü. Özellikle yazlık çadırlar ile derme çatma barakalarda barınan depremzedeler, bu kez dondurucu soğukta hayatta kalma mücadelesi verdi. Cengiz Topel Meteoroloji İstasyonu'nun yaptığı ölçümlere göre, Askeri Havalimanı'nın da bulunduğu bu bölge ile Sapanca çevresinde hava sıcaklığı sıfırın altında 10 derece oldu. İzmit'te kent merkezi ile çadırkentlerin bulunduğu alanlarda ise hava sıcaklığı eksi 6 ila 8 derece arasında ölçüldü. Meteoroloji yetkilileri, önceki gece uzun yıllar ortalamasının en soğuk gecesinin yaşandığını belirttiler. Geçtiğimiz yıllarde bölgede hava sıcaklığının en fazla eksi 4'e kadar düştüğünü kaydeden yetkililer, bugün yeni bir yağış dalgasının etkisi altına girileceğini söylediler. Bolu'da da 2 gündür yağan kar dün yerini güneşe bıraktı. Gece eksi 16 dereceye kadar düşen soğukta donan depremzedeler, güneşi görünce biraz ferahladılar. Çadırkentlerde tuvalet ve banyo borularının donması da afetzedeleri sıkıntıya soktu. Kar kalınlığı Bolu şehir merkezinde kalınlığı 24, Düzce şehir merkezinde 27, Bolu Dağı'nda 60, Kartalkaya'da ise 90 santimetre olarak ölçüldü.

Türkiye donuyor

BEYAZ örtü ülkenin her tarafından tüm hızıyla etkisini sürdürüyor. Kırıkkale'de 44 yaşındaki avcı Gencay Işıker donarak öldü. Kırıkkale'ye bağlı Keskin İlçesi'nin Karafakıllı Köyü'nde önceki sabah erken saatlerde ava çıkan ve gece evine dönmeyen Gencay Işıker'in cesedi yoğun aramalar sonrası Karafakılı tepelerinde bulundu. Hakkári'de 3 gün önce düşen çığın altında kalan korucuları kurtarma çalışmalarında da Mehmet Tatlı'nın cesedi 6 metrelik karın altından çıkarıldı. Çığ altında kalan diğer korucu Naci Sönmez'in ise aranmasına devam ediliyor. Doğu’da hava sıcaklıkları ortalama 10 derece düştü. Karadeniz'de çok sayıda köye elektrik verilemiyor ve telefon görüşmeleri aksıyor.

OKULLAR TATİL

Trabzon- Sochi arasındaki feribot seferleri de kötü hava koşulları yüzünden yapılamıyor. Trabzon ve Rize'de ilköğretim ve liseler 24 ve 25 Ocak günlerinde tatil edildi. Gaziantep'te taşımalı eğitim uygulaması kapsamındaki ilköğretim okulları, kar yağışı nedeniyle yolların kapanması sonucu 2 gün tatil oldu.

UÇAKLAR İPTAL

Yoğun kar yağışı nedeniyle Türk Hava Yolları'nın dünkü İstanbul-Diyarbakır, Ankara-Diyarbakır, Ankara-Şanlıurfa uçak seferleri iptal edildi. Batman'da 2 gündür aralıksız devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle de THY'nin dün saat 12.40'ta yapılması gereken Ankara-Batman seferi gerçekleştirilemedi. Uçağın Batman'a gelememesi nedeniyle saat 15.00'te yapılması gereken Batman-Ankara seferi de iptal oldu. THY'nin İstanbul-Kayseri bağlantılı uçağı, Kayseri Erkilet Havalimanı pistindeki buzlanma nedeniyle 2 saat rötarla iniş yaptı.

5 bin köy yolu kapalı

Karyüzünden 5 bine yakın köy yolu ulaşıma kapalı bulunurken, şehirlerarası yollarda ulaşım güçlükle sağlanıyor. Yoğun kar yağışı yüzünden Ankara-Kırşehir yolunun İğdebeli-Kaman arası, Yozgat-Sıvas yolunun Saraykent-Sıvas il sınırı arası, Yozgat-Saraykent ayırımı ile Alaca, Taşkent-Sarıveliler, Antakya-Yayladağ, Bingöl-Genç-Diyarbakır, Arapgir-Divriği, Adıyaman-Kahta, Adıyaman-Gaziantep il sınırı-Araban, Siverek-Şanlıurfa, Diyarbakır-Bingöl, Eruh-Şırnak, Şırnak-Hakkari il sınırı, Hakkari-Çukurca ayrımı-Çığlı- 9. Bölge Sınırı, Çat-Karlıova, Ağrı-Cumaçay, Ardahan-Şavşat, Karayazı-Elmalıdere, Şarkışla-Kaynar ayrımı-Doğanşar, Kangal-Divriği yolları, Diyarbakır'dan Dicle, Hani, Hazro, Lice, Kulp, Çermik ve Çüngüş ilçelerine ulaşımın sağlanamıyor. Diyarbakır-Bingöl, Midyat-Mardin, Nusaybin-Mardin, Eruh-Şırnak, Siirt-Şırnak, Cizre-Şırnak, Midyat-Mardin, Şırnak-Hakkári karayolları da halen ulaşıma kapalı bulunuyor.

ELEKTRİK VERİLEMİYOR

Van, Bitlis, Hakkári ve ilçelerinde yaklaşık 900 yerleşim birimiyle ulaşım kesildi. Bahçesaray ile yaklaşık 150 yerleşim birimine elektrik verilemiyor. Van-Tatvan arasındaki arızalar nedeniyle de Bitlis'in Tatvan, Mutki, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinin bir bölümünde elektrik halen yok. Zonguldak'ta da bir ilçe ile 160 köy ve 4 beldeye elektrik enerjisi verilemiyor, 41 yerleşim birimiyle telefon haberleşmesi sağlanamıyor. Bingöl'de ise köylerle ulaşım bir haftadan bu yana yapılamıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!