Türkiye’de atom bombası

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de atom bombası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2010 00:45

NATO’nun Türkiye dahil bir dizi Avrupa ülkesine Soğuk Savaş döneminde 200 kadar B-61 tipi nükleer bomba yerleştirdiği iddiası bugüne kadar resmi ağızlarca doğrulanmamıştı. WikiLeaks belgelerinden biri, WikiLeaks’e sızan 12 Kasım 2009 tarihli, Berlin Büyükelçiliği mahreçli ve “hizmete özel” damgalı belge bu açıdan bir ilk. Belge, Almanya Başbakanlığı Ulusal Güvenlik Danışmanı Christoph Heusgen ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon arasındaki bir görüşmeyi özetliyor. Gordon, Alman koalisyon hükümetinin ülkedeki nükleer silahların geri çekilmesi taahhüdünü yerine getirip getirmeyeceğini sorduğunda Heusgen, “Rusya’nın elinde binlercesi varken, ‘20’ diye andığımız Almanya’daki taktik nükleer silahları tek taraflı çekmek anlamlı değil. İki taraf da bunu yapmalı” diyor.

Gordon, bu teklifin olası sonuçlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledikten sonra şu ifadeleri kullanıyor: “Almanya ve belki Belçika ile Hollanda nükleer silahları çekerse, her ne kadar bunun gerekliliğine hala inanılsa bile Türkiye’nin kendi nükleer silah stokunu elde tutması da siyaseten çok zor hale gelebilir.”

NATO’dan kınama

NATO, Avrupa’daki nükleer silahların yerini ortaya koyan ve Türkiye’nin yanısıra Hollanda’da da atom bombası olduğunu kanıtlayan belgeyi sızdıran WikiLeaks’i kınadı. NATO sözcüsü Oana Lungescu, sızıntının “yasadışı ve tehlikeli” olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!