Türkiye buz tuttu - 35

Güncelleme Tarihi:

Türkiye buz tuttu - 35
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2005 01:38

Sibirya soğukları tüm yurdu etkisi altına aldı. Gündüz bile eksilerde seyreden soğuklar yüzünden göl ve şelaleler buz tuttu. Ağrı, eksi 35 derece ile yılın en soğuk kenti oldu.

DOĞU Anadolu Bölgesi’nde etkili olan Sibirya soğukları, gündüz bile dondurmaya devam ediyor. Ağrı, sıfırın altında 35 derece ile yılın en soğuk kenti unvanını aldı. Ağrı’yı sıfırın altında 30 derece ile Erzurum, Ardahan ve Kars izledi. Günün en yüksek sıcaklığı Ağrı, Erzurum, Ardahan ve Kars’ta yine sıfırın altında 16 derece oldu. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre, 28 Aralık 2002 günü Erzurum’da gecenin en düşük sıcaklığı sıfırın altında 37.2 derece olmuştu. Türkiye’nin en soğuk kenti unvanını taşıyan Erzurum’da hava sıcaklığı 24 Ocak 2005 gecesi sıfırın altında 34 dereceye düşmüştü. Bu arada Türkiye’nin batısından doğusuna bir çok göl ve şelale, akarsu buzlarla kaplandı. Bu göllerde barınan binlerce kuş ve diğer hayvanlar telef olma tehlikesiyle karşı karşıya.

BALIKLAR ÖLDÜ

Edirne’nin Enez İlçesi’nde Gala başta olmak üzere Harmanlık, Peso, Münüzmene ve Batak gölleri buz tuttu. Göllerin çevresindeki sulak alanlarda yaşayan yaban hayvanları kış şartları nedeniyle yem bulmakta zorlanırken, tatlı suda yaşayan çok sayıda kefal, levrek ve çapuka türü balıklar buzlanmadan etkilenerek öldü.

Bolu’nun Göynük İlçesi’ndeki Sünnet Gölü dondu. Gölde doğal yaşamlarını sürdüren kaz ve ördekler aç kaldı. Göl kenarındaki Mudurnu Doğal Yaşam Tesisleri’nin sahibi Uğur Türesin, kaz ve ördekleri beslemeye çalışıyor. Buz tutan göle giremeyen kaz ve ördekler, özellikle geceleri tilki tehlikesiyle karşı karşıya.

Düzce Gölyaka İlçesi’ndeki, suyunu 30 metre yükseklikten akıtan Güzeldere Şelalesi de dondu ve sularını buz sarkıtlarına teslim etti. Güzeldere’nin yanı sıra, Samandere Şelalesi; Eftani Gölü Kuş Cenneti yolu üzerindeki Aydınpınar ile birbiri ardına sıralanan 5 şelale, Akçakoca İlçesi yakınlarındaki Aktaş; Yığılca İlçesi’ndeki Saklıkent Şelalesi de kısmen dondu.

Uzungöl

Eski adı ‘Şerah’ olan Uzungöl, tabloyu andıran görünümü, gölün kıyısına dizilmiş iri ufaklı otel ve bungalovları ve muhteşem doğa manzarasıyla göz kamaştırıyor. Bu manzara gölün donmasıyla daha da olağanüstü görüntü oluşturuyor.

Beyşehir

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Konya’nın Beyşehir Gölü’nün donması, en çok kamış kesimi yapanları sevindirdi. Sazlıklar buzların arasında kalırken, gölün içlerine yürüme olanağı bulan aileler rahat bir kesim yaptılar.

Çıldır

Ardahan’ın ünlü Çıldır Gölü aylardır buzlar altında. 35 ülkenin büyükelçisi bugün gölü gezecek. Kars’ı dünyaya tanıtmak amacıyla davet edilen elçilerin bir bölümü kent il sınırları içinde olan Çıldır Gölü’nde balık avlayıp, mangalda pişirecek.

Gölcük

Bolu kent merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Gölcük Gölü dondu. Kimi tatilciler donan gölün üzerinde dolaştı.

Tohma Kanyonu

Sibirya soğuklarının etkisindeki Doğu Anadolu’da hemen her yer buz kesiyor. Malatya’nın Darende İlçesi’ndeki Tohma Kanyonu’ndan akan sular da aşırı soğuk yüzünden buz tuttu. Kanyonda sakıklar oluştu.

Büyükçekmece

İstanbul Büyükçekmece Gölü büyük ölçüde buz tuttu. Göl çevresinde yaşayan ve aç kalan kuşlar için bölgeye tonlarca yem atıldı. Göle, donmamış yerden dalan kuşlar da buzla kaplı bölgeden çıkmaya çalışırken öldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!