Türkiye bitkide Avrupa'dan zengin

Güncelleme Tarihi:

Türkiye bitkide Avrupadan zengin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2006 11:28

Çeşitli coğrafi özellikleri nedeniyle dünyada benzerine az rastlanan bir bitki zenginliğine sahip olan Türkiye'de 9 bini aşkın bitki çeşidi bulunurken, yaklaşık 10 milyon kilometre karelik alana sahip Avrupa kıtasında ise sadece 12 bin bitki türü bulunuyor.

Dünyada sadece belli bir bölgede yetişen endemik bitki sayısı açısından Avrupa'dan daha fazla çeşitliliğe sahip olan Türkiye, bu konuda dünyanın birkaç bölgesi arasında yer alıyor.

Bitkilerle ilgili çeşitli araştırmaları bulunan Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Dönmez, Türkiye'nin 3 bitki coğrafyası bölgesinin kesiştiği noktada olduğunu kaydetti.

Ülkede Akdeniz Bitki Alanı, Avrupa-Sibirya Bitki Alanı, İran-Turan Bitki Alanı olmak üzere 3 farklı bölgeye ait bitkiler bulunduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Dönmez, “Bu yüzden Türkiye bitki örtüsü açısından çok zengin bir ülke. Koca Avrupa kıtasıyla, İngiltere'yi de dahil edelim Sibirya'da komple birbirine benzer bitkiler var. Yani dünyanın birçok bölgesinde bu 3 bölge bir araya gelmez. Ayrıca Türkiye'de yükselti farkı, değişik bataklık alanlar, jeolojik yapı, göller, akarsular, tuzlu göller gibi değişik faktörler de bu zenginliğin sebepleri” diye konuştu.

Bitki çeşitliliği açısından Türkiye'nin dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu ifade eden Dönmez, şu bilgileri verdi:

“Bir kıyaslama yapmak gerekirse yaklaşık 10 milyon kilometre karelik Avrupa kıtasında yaklaşık 12 bin, İngiltere'de 2 bin civarında bitki türü varken Türkiye'de bu sayı bugünlerde 9 bin 250 civarında. Yani Avrupa'nın yaklaşık yüzde 8'i kadar bir yerde neredeyse Avrupa'nın 12'de 9'u kadar bitki bulunuyor. Ayrıca ülkedeki bu bitki florası günden güne artıyor. Dünyada sadece belli bir bölgede yetişen veya ana vatanı belli bir bölge olan endemik bitkiler açısından ise ülkemiz Avrupa'dan üstün durumda. Endemik bitki açısından dünyanın birkaç bölgesinden biri olan Türkiye'de 3 bin adet endemik bitki varken, Avrupa'nın endemik bitki sayısı toplam 2 bin 750 civarında bulunuyor.”

SADECE SİVAS'A ÖZGÜ 50 ENDEMİK BİTKİ VAR

Sivas'taki bitki türleriyle ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Dönmez, kentte bin 400 civarında bitki türü bulunduğunu ve bu sayının önemli rakam olduğunu belirterek, “Bu bin 400 bitki çeşidinin de yaklaşık 370'i endemik. Bu 370 bitkinin de yaklaşık 50'si sadece Sivas ve sınırları içerisinde yetişiyor” diye konuştu.

Türkiye'de ve Sivas'ta yetişen bu nadir bitkilerin korunması için hemen hemen hiçbir şey yapılmadığını ifade eden Dönmez, “Bitkileri tamamen alanında koruyamıyorsak bile bazı küçük alanları bitki koruma alanı ilan edip veya bazı bitkilerin tohumlarını belli bölgelerde yetiştirmek gibi çabalar içine girmemiz gerekiyor. Çünkü Sivas'taki bitkilerin yaklaşık yüzde 25'i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.

Bölümlerinde oluşturdukları herbaryumda başta Sivas olmak üzere değişik bölgelerden toplanan bitki çeşitlerini ve bu bitkilerle ilgili bilgileri arşivlediklerini anlatan Dönmez, çok sayıda kurutulmuş bitkinin bulunduğu herbaryumu daha da geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

RAKAMLARLA BİTKİLER

Kültür ve Turizm Bakanlığı kaynaklarından alınan rakamsal bilgilere göre ise, toplam 3 bin adet endemik bitkiye sahip olan Türkiye'nin en çok endemik bitkiye sahip 2 ilini 578 bitkiyle Antalya, 478 bitkiyle de Konya oluşturuyor.

Türkiye haricinde Avrupa'nın en çok endemik bitkisine sahip ülkesi Yunanistan'da sadece 800, rakip ülke İtalya'nın ise 712 endemik bitkisi bulunuyor.

Toplam bitki sayısında Türkiye'nin 9 bini aşkın bitkisi varken Bulgaristan'ın 3 bin 650, Yunanistan'ın 5 bin, Irak'ın 4 bin, İran'ın 8 bin, Fransa'nın 4 bin 500, Almanya'nın 2 bin 500, İtalya'nın 5 bin 600, İspanya'nın 5 bin, Romanya'nın 3 bin 400, İngiltere'nin 2 bin, Macaristan'ın 2 bin 214, İzlanda'nın 377, Norveç'in ise bin 715 adet bitki türüne sahip oldukları biliniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!