Türkiye ayaktaydı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ayaktaydı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2007 00:00

AGOS Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi nedeniyle Türkiye’nin bir çok yerinde yürüyüşler, gösteriler düzenlendi.

TRABZON Meydan Parkı’nda düzenlenen protesto gösterisine CHP, DSP, ÖDP, EMEP, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Atatürkçü Düşünce Derneği, Halkevleri, KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. KESK Dönem Sözcüsü Recep Gülay, "Ülkemizi Ortadoğu bataklığına çekmek isteyen ABD ve ortakları, BOP çerçevesinde her gün onlarca Iraklı, Filistinli ve Afganlı’yı karanlık suikastlara kurban ederken, Hrant Dink ve yarın belki de başkalarını öldürerek bizi de bu bataklığa çekmek isteyecekler. Tetiği kim çekerse çeksin, çektirenler hep aynı adres ve aynı odaktır" dedi. Gösteriye ellerinde Hrant Dink’in fotoğrafları ve çeşitli pankartlarla katılan göstericiler, cinayeti lanetleyen sloganlar attı. Kalabalık, daha sonra sessizce dağıldı.

TUNCELİ Belediye Başkanı DTP’li Songül Erol Abdil’in de aralarında bulunduğu 500 protestocu, belediye önünde toplanıp, yoğun kar yağışı altında 500 metre uzaktaki Yeraltı Çarşısı’na kadar yürüdü. Sık sık, ’Hepimiz Ermeniyiz’, ’Hepimiz Dink’iz’ sloganları atıldı. Hrant Dink’in Türkiye’nin barışı için sembol bir kişi olduğunu söyleyen Abdil, "Türkiye de yaşayan bizler seni koruyamadık. Bizler Türk’ü, Kürt’ü, Ermeni’si, Rum’u, Laz’ı, Çingene’si yani Türkiye’yi seven asıl yurttaşları seni koruyamadık. Yani aslında seni katledenlerden ziyade kendimizi kınıyoruz" dedi.

ADANA Sivil toplum örgütlerine üye yaklaşık 350 kişi, İnönü Parkı’nda toplandıktan sonra, saldırıyla ilgili haberlerin yer aldığı gazeteleri ve Dink’in posterlerini taşıyarak, 24 Ocak 1993’te suikast sonucu öldürülen gazeteci Uğur Mumcu’nun adını taşıyan meydana yürüdü.

ARTVİN Hürriyet Caddesi üzerinde öğle saatlerinde toplanan ÖDP, SHP, CHP, Artvin Barosu, 78’liler Vakfı, Or-Kop, DİSK, Genel-İş, KESK Şubeler platformu, Artvin Halkevi ve Artvin Gençlik Derneği’ne bağlı yaklaşık 80 kişilik grup sloganlar eşliğinde yürüdü.

ESKİŞEHİR Porsuk Bulvarı Adalar Migros Mağazı önünde toplanan İnsan Hakları Derneği (İHD), ÖDP, SDP ve Emek Partisi üyesi yaklaşık 200 kişi, ’Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz’, ’Faşizme karşı omuz omuza’ ve ’Yaşasın halkların kardeşliği’ sloganları attı.

KARS Kamu Emekçileri Konfederasyonu’na bağlı sendika temsilcilikleri, DTP Kars İl Teşkilatı ile Kafkas Üniversitesi Öğrenci Derneği üyesi yaklaşık 300 kişilik grup, Faikbey Caddesi’ndeki Şehir Sineması önünde toplandı.
MERSİN Çankaya Mahallesi’nde, ’Hrant bizi bağışla güvercinler vurulmaz sandık’ dövizleri taşıyarak yürüyen kalabalık çeşitli sloganlar attı.

MALATYA Dink’in doğum yeri olan Malatya Soykan Parkı’nda toplanan yaklaşık 250 kişi de slogan atarak menfur cinayetin bir an önce aydınlatılmasını istedi. Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nden yapılan açıklamada, "Hemşehrimiz gazeteci Hrant Dink’e yapılan saldırıyı basına yapılan bir saldırı olarak görüyor, bu saldırıyı nefretle kınıyoruz. Hrant Dink’e Allah’dan rahmet, yakınlarına ve Türkiye’ye başsağlığı diliyoruz" denildi.

ARDAHAN Dink’in öldürülmesiyle ilgili haberlerin yer aldığı yerel ve ulusal gazetelerin birinci sayfaları bir vatandaş tarafından otomobilinin üzerine yerleştirilerek, sergilendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!