Türkiye Avrupa Anayasası'na imza atıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Avrupa Anayasasına imza atıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2004 17:17

Avrupa Birliği Anayasası İtalya'nın başkenti Roma'da aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları tarafından imzalanıyor. Roma'nın merkezindeki Campidoglio'da düzenlenecek törenle imzalanacak olan anayasa, üye ülkelerde parlamentolar veya halkoyu ile onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Haberin Devamı

İtalya'nın ev sahipliğinde düzenlenen törende, Avrupalı liderler Avrupa Anayasası'nın kabulünü tescil eden anlaşmaya ve nihai belgeye imza atacaklar. Avrupa Anayasası'nı tescil eden anlaşma, AB üyesi 25 ülke tarafından imzalanıyor.

Nihai belgeyi ise AB üyesi ülkelerin yanı sıra Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'dan oluşan 3 aday ülke de imzalayacak. Hırvatistan ise imza töreninde gözlemci sıfatıyla hazır bulunacak. Törende Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül temsil ediyor.

Avrupa Anayasası'nın yürürlüğe girmesi ise üye ülkelerde parlamentolar veya referandum aracılığıyla onaylanması sonrasında mümkün olacak.

TÖREN BAŞLADI

Avrupa Anayasası Anlaşması'nı imzalamak için İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Avrupalı liderler ve dışişleri bakanları, törenin yapılacağı Campidoglio Tepesi'ne ulaştılar.  TSİ 11.00'den itibaren tören mekanına gelmeye başlayan liderler, Campidoglio Meydanı'nda ev sahibi İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve AB Dönem Başkanı Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende tarafından karşılandılar.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, karşılama noktasına Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile birlikte TSİ 11.15'te ulaştı. Belusconi'nin, Berlusconi ve Balkanende, el sıkıştıktan sonra Erdoğan ve Gül ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Berlusconi ve Balkenende tarafından karşılanan diğer liderler de törenin yapılacağı salona geçtiler. Tören, konukların Conservatori Sarayı'ndaki Jül Sezar Salonu'nda yerlerini almalarının ardından, TSİ 12.00'de açılış konuşmalarıyla başladı. İlk konuşmayı Roma Belediye Başkanı Walter Veltroni'ni yaptı.

Veltroni'nin konukları selamlama konuşmasının ardından İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi söz aldı. “Avrupa nihayet anayasasına da kavuşmuş bulunuyor' diyen Berlusconi, Roma'daki töreni “AB ülkelerinin temel değerler ve demokrasi çerçevesinde birleşmelerinin tescili” olarak niteledi.

Halen devam eden açılış konuşmalarının ardından, konukların imza töreni için Orazi ve Curiazi Salonu'na geçmeleri bekleniyor. Söz konusu salon, 1957'de Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu kuran Roma Anlaşması'nın imzalandığı mekan olması nedeniyle de simgesel bir anlam taşıyor.

AET

Haberin Devamı

Anayasanın Roma'da Campidoglio'da imzalanmasının tarihsel ve simgesel bir anlamı da var. Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu (AET) kuran Roma Anlaşması 1957'de Campidoglio Tepesi'ndeki Conservatori Sarayı'nın Orazi ve Curiazi Salonu'nda imzalanmıştı.

Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve İtalya'nın imzalarıyla kurulan AET'nin bugünkü adıyla Avrupa Birliği'nin üye sayısı halihazırda 25'e yükselmiş bulunuyor.

Üye ülkeler, yarın Avrupa Anayasası'nı da yine Conservatori Sarayı'nda, AET'nin kuruluşuna tanıklık etmiş Orazi ve Curiazi Salonu'nda imzalayacaklar.

İMZA TÖRENİ PROGRAMI

İtalyan hükümeti tarafından hazırlanan imza töreni programına göre Avrupalı liderler ve dışişleri bakanlarının bugün TSİ 11.00-11.45 arasında Campidoglio Meydanı'na ulaşmaları öngörülüyor.

Haberin Devamı

Törenin açılış toplantısı, 11:45-12:30 arasında Conservatori Sarayı'nın Jül Sezar Salonu'nda yapılacak. Ardından Orazi ve Curiazi Salonu'na geçecek olan liderler, 12:30-13:30 arasında Avrupa Anayasası'nı tescil eden anlaşmayı ve nihai belgeyi imzalayacaklar. 14:00-15:00 arasında ise Michelangelo'nun tasarladığı merdivenlerin bulunduğu kesimde liderlerin hep birlikte aile fotoğrafı çektirmeleri öngörülüyor.

Liderler daha sonra İtalya Cumhurbaşkanlığı köşkü konumundaki Quirinale Sarayı'na geçecekler. İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi, Avrupalı liderler onuruna köşkte yemek verecek.

TÖRENİN YAPILACAĞI MEKAN

Eski Çağ ve sonraki dönemlerde Roma'nın siyasi ve dini merkezi konumundaki Campidoglio Tepesi, bugün Roma Belediyesi'nin bulunduğu mekan olarak tanınıyor.

Haberin Devamı

Kentin adeta bir heykel ve resim galerisi konumundaki Capitolini Müzeleri ve Conservatori Sarayı da bu tepede yer alıyor. Tasarımı 1536'da İtalyanların ünlü heykeltıraş, ressam ve mimarı Buonarroti Michelangelo tarafından gerçekleştirilen Campidoglio Meydanı ve meydana ulaşımı sağlayan görkemli merdivenler, turistlerin halen en önemli uğrak noktalarından birini oluşturuyor.

Avrupalı liderlerin katılacağı tören için Conservatori Sarayı'nın Jül Sezar Salonu ile Orazi ve Curiazi Salonu kullanılacak. 1957'de AET'nin kuruluşunun ardından yarın Avrupa Anayasası'nın tesciline de ev sahipliği yapacak olan bu mekan, Roma'nın kurucuları Orazi ve Curiazi diye adlandırılan efsanevi ikizler arasında Milat'tan önce 7. yüzyılda yaşandığı ileri sürülen düelloyu betimleyen freskler nedeniyle Orazi ve Curiazi Salonu diye adlandırılıyor.

ROMA'DA OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

İtalya, düzenlenen tören için olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Tören sırasında, Campidoglio ve çevresinde kuş uçurtulmayacak.

Bölgedeki dükkanlar açılmayacak. Araç trafiğine tümüyle kapatılacak olan bölgeye, yayaların girişine de izin verilmeyecek. Devlet liderlerinin kalacakları oteller İtalyan güvenlik birimleri tarafından bomba ve patlayıcı taramasından geçirildi.

Haberin Devamı

Liderlerin otellerinin bulunduğu sokaklar da araç trafiğine kapalı tutulacak. İmza töreninin İtalyan devletine maliyetinin yaklaşık 10 milyon euro civarında olduğu belirtiliyor.

Liderlerin özel uçaklarına tahsis edilen Ciampino Askeri Havalimanı'da, zirve nedeniyle özel ve ticari uçak trafiğine kapatılmış durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!