Türkiye ağladı sokağa döküldü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ağladı sokağa döküldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2014 01:42

BERKİN Elvan’ın 269 günün sonunda 15 yaşında yaşam mücadelesini kaybetmesi üzerine Türkiye çapında eylemler düzenlendi.

Haberin Devamı

Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı eylelerde polisin müdahalesi sert oldu. Eylemcilere TOMA ve biber gazıyla müdahale edilirken Ankara’da polisin kullandığı ölümcül silah dikkat çekti. Eylemcilerin üzerinde polis yeleği bulunmayan sivil kıyafetli kişilerce gözaltına alınması dikkatlerden kaçmadı.
ODTÜ’YE MÜDAHALE
Berkin Elvan için Ankara ayağa kalktı. Sabah saatlerinde Kızılay Güvenpark’ta bir kişi merdivenlere oturarak oturma eylemi başlattı. Önüne bir ekmek koyan gösterici sessizce saatlerce protestosunu sürdürdü. Öğle saatlerinden itibaren çok sayıda kişi de Güvenpark’a gelerek eyleme katıldı. Üniversite öğrencileri dersleri boykot etti, bazı üniversitelerde dersler iptal edildi. ODTÜ yerleşkesinde toplanan yaklaşık 2 bin öğrenci Başbakanlık’a yürümek istedi. Eskişehir yolundaki yürüyüşe polisin müdahalesi sert oldu. Polisin Gezi eylemlerinin ilk günlerinde kullandığı ölümcül silah FN-303 silahından çıkan “bizmut” kapsülleri de kullandığı görüldü. Polisten kaçan bir grup öğrenci ise CHP Genel Merkezi’ne sığındı. Kızılay’da toplanan binlerce kişi Berkin Elvan fotoğraflarını durdurdukları belediye otobüslerinin üzerine yapıştırdı. TOMA ve akreplerle müdahalede bulunan polis şiddetin dozunu arttırdı. Ara sokaklara kaçan göstericileri kovalayan polis meydanın her noktasına gaz sıktı. Polisin göstericilerin kaçtığı alışveriş merkezilerine de gaz sıktığı görüldü. Polisin müdahalesi sonucu merkezdeki esnaf kepenk indirdi. Göstericilerden 27 kişi gözaltına alındı. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şubesi’nin çağrısı üzerine avukatların büyük bölümü dünkü duruşmalara girmedi. Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan açıklamada ise sorumluların yargı önüne çıkarılması istenildi. Tuzluçayır, Tunalı ve Kennedy Caddeleri’nde de polisin müdahalesi sert oldu.
İstanbul’daki eylemlerin merkezi Beyoğlu ve Kadıköy’dü. Galatasaray önünde toplanarak Taksim Meydanı’na yürümek isteyen gruba İstiklal Caddesi’nde çevik kuvvet ekibinin müdahalesi geldi. Ara sokaklara kaçan eylemciler İstiklal Caddesi’nin farklı noktalarında toplanarak sloganlar atmaya devam etti. Beşiktaş’ta toplanan bir grup ise Teşvikiye ve Nişantaşı üzerinden Osmanbey’e çıkarak Taksim’e yürümek istedi. Ancak grubun Taksim’e çıkmasına izin verilmedi. Kadıköy Altıyol’da saat 19.00’da toplanan ve polise havai fişek ve taş atan, bazı dükkan ve otobüslerin camlarını boyayan gruptakiler, Söğütlüçeşme Caddesi üzerinden AK Parti ilçe binasına yürümek istedi. Polisin müdahale ettiği eylemciler ara sokaklara dağıldı. Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe kulüpleri başsağlığı mesajı yayımladı.
TOMA’LARA SU YOK
İzmir’de yere bırakılan ekmeklerle anılan Berkin Elvan için Cumhuriyet Meydanı’na yürüyenleri Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde polis durdurdu. TOMA araçları göstericilere boyalı su sıkarken, göstericiler de polise havai fişek attı. Arbede sırasında polis biber gazı da kullandı. Ancak polisin, müdürlerinin uyarısıyla biber gazı kapsüllerini yerden arttığı dikkat çekti. Polis Alsancak’a girişleri Liman ve Basmane tarafından tamamen kesti. Talatpaşa Bulvarı ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki 2. Kordon’da göstericilerle polis arasındaki çatışmalar uzun süre devam etti. Göstericiler orta refüj otoparkındaki araçları yola çekip barikatlar kurdu. Göstericiler caddede ilerleyen bir ambulansı da durdurup, içinde biber gazı kapsülü olup olmadığını kontrol ettikten sonra geçişine izin verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, katıldığı bir televizyon programında TOMA’lara su vermeyeceğini açıkladı. Başkan Kocaoğlu, “Bu bir anma programıdır. Acısını yaşayan ve paylaşan halkın üzerine su sıkılmasını doğru bulmuyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi TOMA’lara su vermeyecek”dedi. Başkan Kocaoğlu, halkın yanında yürüyüşe katıldı.
Denizli, Mersin, Zonguldak, Adana, Kayseri, Düzce, Trabzon, Tekirdağ, Gaziantep, Kocaeli, Balıkesir, Konya, Uşak, Antalya, Eskişehir, Çankırı, Samsun, Çanakkale, Muğla, Edirne, Bolu, Tunceli, Bursa, Karabük, Elazığ, Bilecik, Bartın, Kırklareli ve Batman’da da eylemler yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!