Türkiye açıklarında ABD, İsrail ve Yunanistan'dan ortak askeri tatbikat

Güncelleme Tarihi:

Türkiye açıklarında ABD, İsrail ve Yunanistandan ortak askeri tatbikat
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2012 15:27

ABD ve İsrail, Yunanistan'ın da katılımıyla Doğu Akdeniz'de "Noble Dina" askeri tatbikatını başlattı.

Haberin Devamı

Yunan medyası, Pazartesi günü, Girit adasındaki Amerikan Suda askeri üssünde başlayan ve 5 Nisan'a kadar sürecek tatbikatın ilk aşamasının Meis Adası  (Kastellorizo) ve Kıbrıs'ın güneyinde gerçekleştirileceğini, daha sonra da İsrail'in Hayfa Limanı'na kadar uzanacağını duyurdu.

Haberlerde, 2010 yılından bu yana ABD ile İsrail arasında yapılan "Noble Dina" tatbikatına ilk kez geçen yıl İsrail tarafından davet edilen Yunanistan'ın, tatbikatın ilk aşamasına dört adet F-16, bir firkateyn ve bir denizaltı ile katıldığı bildirildi.

Tatbikatta üç ülkeden toplam 10 adet savaş gemisi ve hava araçlarının yer aldığı belirtildi.

Yunanistan medyasına konuşan ordu yetkilileri, Türkiye ile Yunanistan arasında, enerji arama faaliyetleri nedeniyle kıta sahanlığı tartışmalarının hararetlendiği bir dönemde, bölgede böyle bir tatbikatın yapılmasının strtatejik önemine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Meis’in hem coğrafi konumu, hem de kıta sahanlığı olup olmadığı Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlık konuları arasında. Türkiye Kaş’ın karşısında bulunan bu ada Ege'de değil, Akdeniz’de bulunduğunu savunuyor.

/images/100/0x0/55eaca08f018fbb8f896d47c

Dolayısıyla Meis, Ege için yapılan istikşafi görüşmelerin dışında tutuluyor.

Geçtiğimiz yıl, Türkiye, ada açıklarında bilimsel araştırmalar yaptığını açıklamış, Yunanistan ise bu araştırmaların kendi karasularında yapıldığını ileri sürmüştü. Yunanistan, Meis açıklarındaki araştırmaların, sınırlarının ihlali anlamına geldiğini iddia etmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!