Türkçe öğreniyorum

Güncelleme Tarihi:

Türkçe öğreniyorum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Almanya'nın yeni Ankara Büyükelçisi Rudolf Schmidt

Türkçe öğreniyorum

BOLKEPÇE AHMET PARA ALMADI

11 Şubat tarihinde Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği görevini meslektaşı Vergau'dan devralacak olan Rudolf Schmidt'i tanıyan Berlin'in en eski lokantacılarından Ahmet Yeter büyükelçiden para almadı.

(Fotoğraf: Hayati BOYACIOĞLU)

Vergau'nun görevinin sona ermesi nedeniyle Ankara'ya atanan Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Rudolf Schmidt ‘‘Bana göre, Ankara Büyükelçiliği en önemli postlardan’’ diyor. Yeni Büyükelçi Türkiye'ye gelmeden önce Berlin'de Hürriyet'in sorularını cevapladı.

Türkiye'ye giderayak Berlin'in Tiergarten ilçesinde iki hafta önce açılan Haymatloz (Vatansızlar) sergisini gezdiniz. Bu sergiyi dolaşırken neler düşündünüz?

-O dehşet verici dönemde, korkunç bir ideoloji nedeniyle o kadar çok sayıda entelektüel insanın ülkelerinden kovulmasını düşündüm. Amerika'da bulunduğum dönemlerde orada yaşayan göçmenlerle yakın ilişkilerim oldu. Moskova'da açılışını yaptığım bir göçmenler okulunu düşündüm. Bu insanların sürgüne gönderildikleri veya hayatlarını kurtarmak için kaçıp gittikleri bu ülkelerde misafirperver bir şekilde karşılandıklarını biliyorum. TBMM'nin mimarı, Hitler döneminde Türkiye'ye kaçıp sığınan bir Alman bilim adamıdır. Bu insanlar ülkenizde izler bırakmışlardır. O korkunç nedene rağmen bu insanlar iki ülke arasında bir köprü görevi görmüşlerdir.

Türkiye deyince aklınıza ne geliyor?

-Öncelikle iki şey: Bu ülkenin çok derin ve köklü bir tarihi var. Türkiye'nin bölgede etkin bir ülke olduğu ve bu etkinliğini daha da artıracağı. Tabii ülkemizde yaşayan Türk hemşehrilerimi de anmak isterim. Bizim ülkemize Türkiye'den başka hiçbir ülke bu kadar insanını göndermemiştir. Bu iki ülke açısından da çok önemli bir olgudur.

Türkiye'de göreve başlayacağınız resmileştiğinde neler hissettiniz?

-Meslektaşlarım da bu görüşümü paylaşacaklardır, Ankara Büyükelçiliği en önemli postlardan. Ne yazık ki, ben bu görev için tam da hazırlıklı değildim. Çünkü daha Türkçe bilmiyorum. Ama buna rağmen bu görev benim için son derece bir çekici. Daha önce Türkiye'nin komşusu Yunanistan'da ve Rusya'da bulundum. Türkiye'nin dış politikası açısından Rusya önemlidir. NATO'da görev yaptığım dönemde Türk meslektaşlarımla yakın ilişki içinde oldum. Aynı durum Viyana'da AGİT'teki görev dönemim için de geçerlidir. Türk meslektaşım Yalım Eralp'le çok iyi ilişkilerimiz oldu. Ankara'daki görevim öncesi onun görüşlerini de aldım ve çok yararlandım.

Daha önce hiç Türkiye'ye gittiniz mi?

-Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) kasım ayında İstanbul'da yapılan zirvesine katıldım. Buradaki görüşmelerden sonra bir fırsatını bulup birkaç günlüğüne Kuşadası'na gittim. Efes'i ziyaret ettim, Milli Park'ı dolaştım. Çok güzel bir tatil beldesi. İstanbul tarih ve kültür bakımından zengin bir kent. Eşim, Türkiye'ye gideceğimiz kesinleştiği zaman son derece memnuniyet duydu. Latince öğretmeni olduğu için tarih ve antik döneme son derece ilgi duyuyor.

Türkçe'yi kitaptan mı öğreniyorsunuz?

-Viyana'da bir Türk öğretmenden ders aldım. Türkçe çok mantıklı bir dil. Ama hiç de kolay değil. Çok tekrar etmek gerekiyor. Tabii bir de konuşmak.

Hiç Almanya'da yaşayan Türklerle ilişkiniz oldu mu?

-Tabii. Türk işgücü göçünü başından beri izledim. İkinci kızımız Valerie'nin çok yakın bir Türk kız arkadaşı vardı. Sık sık bize gelir, Valerie de ona giderdi.

BÜYÜKELÇİ Schmidt KİMDİR?

Ankara'da şubat ayı ortalarına doğru göreve başlayacak olan Almanya'nın yeni Büyükelçisi Dr. Rudolf Schmidt, 4 Haziran 1938 tarihinde Avusturya sınırına yakın Burghausen kentinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Burghausen'de yaptı. Münih Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gördü. Doktorasını tamamladıktan sonra 1969 yılında Alman Dışişleri Bakanlığı'nda göreve başladı. 1970-80 yılları arasında Atina, Zagreb, Kinshasa ve Washington'da görev yaptı. 1980-83 yılları arasında Brüksel'de NATO'da, 1986-90 yılları arasında da New York'ta Birleşmiş Milletler Alman Büyükelçiliği Daimi Temsilciliği'nde görevde bulundu. Daha sonra Moskova'da Alman Büyükelçiliği elçi müsteşarlık yaptı. 1998 yılından beri de Viyana'da AGİT nezdinde Alman Büyükelçiliği Daimi Temsilciliği'nde büyükelçi olarak görev yapmaktaydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!