Türkçe isim gişe yaptırıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkçe isim gişe yaptırıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

BEYAZPERDENİN ünlü filmleri Türkiye'de birbirinden ilginç adlarla gösterime giriyor...

Orijinal adları, sinema sektörünün dev şirketleri tarafından aylarca düşünülerek belirlenen bu filmler, Türkiye'de aslından çok farklı ve bazen de insanı gülümseten isimlerle seyirci karşısına çıkıyor.

Doğal olarak sinema tarihi bu tür ilginç adlarla dolu. Ama son yıllardan örnek vermek gerekirse, Robin Williams'ın, çocuklarına yakın olabilmek için kadın kılığına girdiği Mrs. Doubtfire (Bayan Doubtfire) Türkiye sinemalarında Müthiş Dadı, Müthiş Baba adıyla oynadı.

Meryl Streep ile Clint Eastwood'un başrolünü üstlendiği romantik film, The Bridges of Madison Country (Madison Şehrinin Köprüleri) ise orijinaliyle hiç ilgisi olmayan bir adla, Yasak İlişki olarak seyircisiyle buluşuyor.

Bir zamanların ünlü tv dizisi Kral ve Ben'in yeni bir uyarlaması olan Anna and The King'in (Anna ve Kral) Türkiye'deki adı ise Genç Kız ve Kral'dı.

Bu değişikliklerden en çok nasibini alanlar ise bir kahramanın adını, yani bir özel ismi taşıyan filmler oluyor.

Oliver Stone'un John F. Kennedy suikastını ve perde arkasındaki olayları konu alan filmi JFK, Türkiye'de, Kapanmayan Dosya gibi, biraz da yoruma dayalı bir isimle oynadı.

Gerçek bir yaşam öyküsünden uyarlanan, Julia Roberts'ın olağanüstü bir performans sergilediği Erin Brockovich'in ülkemizdeki gösterim adı da Tatlı Bela.

Yine Meryl Streep'in başrolünü üstlendiği Music of the Heart (Kalbin Müziği) ülkemizdeki ismiyle 50 Cesur Kemancı bu Türkçe isimleri bulanların yaratıcılıkta sınır tanımadıklarının iyi bir örneği.

İşte, Türkiye'ye geldiği zaman isimleri ‘‘ilginç’’ bir şekilde değişikliğe uğrayan bazı filmler:

Pek çok film orijinalinden çok farklı isimle seyirci karşısına çıkıyor. Orijinal adları Hollywood'un milyarlık şirketleri tarafından aylar süren uğraşlar sonucuda belirlenen filmler, Türkiye'de çok farklı isimlerde gösterime giriyor. İsimlerin bazıları, filmin konusundan esinleniyor bazıları da gerçekten yaratıcılık sınırlarını zorluyor.

ORJİNAL ADI TÜRKİYE’DEKİ GÖSTERİM ADI

Music of the Heart (Kalbin Müziği) 50 Cesur Kemancı

JFK (JFK-John F. Kennedy) Kapanmayan Dosya

Only The Lonely (Yapayalnız) Bekarın Derdi

Turner& Hooch (Turner ve Hooch) Dikkat Köpek Var

Good Will Hunting (İyi Will Hunting) Can Dostum

Romeo is Bleeding (Romeo Kanıyor) Aşk Bir Fahişedir

Pretty Woman (Hoş Kadın) Özel Bir Kadın

Erin Brockovich Tatlı Bela

The Preachers Wife (Vaizin Karısı) Aşk Meleği

Stuart Little (Küçük Stuart) Küçük Kardeşim

Mission Impossible (Zor Görev) Görevimiz Tehlike

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!