Türk vekiller Fransa'da lobi turuna devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Türk vekiller Fransada lobi turuna devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2006 16:41

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti milletvekili Mehmet Dülger, Fransa'da Sosyalist Partinin sunduğu “Ermeni soykırımını inkar etmeyi cezalandırma” yasa teklifinin ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu söyledi.

Fransa Meclisi'nde bu sabahki temaslarından sonra basına bir açıklama yapan Dülger, “Bu teklif ne ikili ne uluslararası ilişkilere yakışmayan bir durum” dedi. Görüşmelerde, Fransız muhataplarının belirli bir mahcubiyet içinde olduklarını ifade eden Mehmet Dülger, “Kimse açık açık bu yasa teklifini doğru bulduğunu söylemiyor. Parlamenter sistemden gelen bir usulü gerekçe göstererek, bu teklifi engelleyemediklerini ifade ediyorlar” diye konuştu.

Dülger, yasa teklifini sunan ve destekleyenleri, seçimlerden önce kendilerini “siyasi hırs basmış parlamenterler” olarak nitelendirdi. Fransa'da temaslarda bulunan parlamenter heyetinde yer alan CHP milletvekili Onur Öymen de yaptığı açıklamada, yasa teklifinin siyasi ve hukuki sakıncalarının yanı sıra Türk halkının sert tepkisini ve Türkiye'de gündeme gelen boykot çağrılarını, Fransız muhataplarını hatırlattıklarını söyledi.

Öymen, Fransız meslektaşlarına, teklifin yasalaşması halinde Türk-Fransız ilişkilerinin büyük zarar göreceği mesajını verdiklerini belirterek, yasa teklifine karşı olanların teklife karşı olmanın dışında genel kuruldaki oylamaya katılarak, ret oyu kullanmaları çağrısında bulunduklarını kaydetti. Onur Öymen, “Teklifin yasalaşması ilişkilere tamiri zor bir darbe vuracaktır” diye konuştu.

AK Parti milletvekili Musa Sıvacıoğlu da yaptığı konuşmada, yasa teklifinin Ermeni lobisinin faaliyeti sonucu gündeme gelmiş gözüktüğünü belirterek, Fransız meclisinin 400 bin Ermeni oyunu göz önünde bulundurarak, ilişkilerinin tarihi çok eskiye dayanan 70 milyonluk Türk halkını geri plana atıp atmayacağını göstereceğini bildirdi.

Heyette, CHP milletvekili Gülsün Bilgehan Toker de bulunuyor. Heyet, bugün ayrıca Fransa Meclis Başkanı Jean-Louis Debre ile görüşmüştü. Görüşmeye, iktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) meclis grup başkanı Bernard Accoyer ve Sosyalist Partinin meclis grup başkanı Jean-Marc Ayrault da katılmıştı. Heyet, daha sonra meclis dışişleri komisyonu başkanı Edouard Balladur ile bir araya gelmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!