Türk ve Alman KOBİ'ler İstanbul'da buluşacak

Güncelleme Tarihi:

Türk ve Alman KOBİler İstanbulda buluşacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2006 16:06

Almanya Orta Ölçekli İşletmeler Birliği (BVMW) ve Türkiye'den Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın işbirliğiyle İstanbul'da Türk-Alman Eşleştirme Zirvesi 6-7 Ekim 2006 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ekim ayında Türkiye'ye yapacağı resmi ziyaret sırasında yapılacak olan zirveyle, Almanya veya Türkiye'de iş yapmak, ticari ortak olmak isteyen şirketlerin eşleştirilmesi ve bu yolla da ekonominin ana motorunu oluşturan KOBİ'lerin yurtdışına açılması hedefleniyor. KOBİ'lere dönük olarak ilk kez bu kadar geniş katılımla düzenlenecek olan eşleştirme zirvesinin ana temasını "Sinerji ve Uluslararası İlişkilerde Büyüme" olarak belirlendi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Genel Sekreteri Mete Meleksoy konuyla ilgili olarak, Türk KOBİ'lerinin küresel rekabet ortamında 'Türkiye pazarında nasıl hayatta kalırım' sorusu yerine 'dünya pazarlarında nasıl yer edinirim' sorusuna yönelmeleri için çaba sarfettiklerini kaydetti. Meleksoy, dünya pazarlarıyla entegrasyonun kaotik bir şekilde değil, AB çerçevesinde net bir konumlandırmayla geliştiğini belirtti. Meleksoy, zirvenin KOBİ'lere yeni açılımlar sağlayacağını ifade etti.

BVMW'nin örgütlenmeden sorumlu yöneticisi Hans Werner Czerwinski ise Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik performanısının ve özellikle AB ile derinleşen ilişkileri nedeniyle giderek artan oranlarda Alman şirketlerinin ilgisini çeken bir ülke haline geldiğini vurguladı.

Zirvenin organizasyonu ve eşgüdümünden sorumlu BVMW Türkiye Temsilcisi Çiğdem Akkaya, KOBİ'lerin genellikle büyük firmaların kolaylıkla ulaşabildikleri yurtdışı pazarlarına açılmakta zorluk yaşadığına dikkat çekti. Akkaya, zirvenin KOBİ'lerin bu durumunun gözönünde bulundurularak yurtdışına açılması için platform sunabilecek şekilde hazırlandığını kaydetti.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan Sanayi Araştırma Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Kanat, zirvenin Türkiye ve Almanya için hayati önem taşıdığını belirtti. Kanat, KOBİ'lerin istihdam ve katma değerde çok önemli fonksiyonu olduğunu hatırlatarak, zirveden beklenenin Almanya ile 23 milyar dolarlık dış ticaret hacminin artırılması olduğunu ifade etti. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un önerisiyle ilk adımları atılan zirveye, İTO, İSO, KOSGEB ve TOSYÖV destek veriyor. Zirvenin açılış konuşmalarını ise Almanya Başbakanı Merkel ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapması planlanıyor.

Zirveye katılmak isteyen ve Almanya ile işbirliği yapmak isteyen firmaların 31 Ağustos 2006 tarihine kadar kayıt yaptırarak, BVMW Türkiye Temsilciliği'nin internet sitesindeki formu iletmesi gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!