Türk trafiği çok tehlikeli

Güncelleme Tarihi:

Türk trafiği çok tehlikeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Trafik canavarımızın ünü, Amerika'ya kadar yayıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nca yurtdışında seyahat edecekler için hazırlanan uyarılarda Türkiye'deki yollar, özellikle yabancı sürücüler için çok tehlikeli ilan edildi. Uyarılarda özellikle yerel sürücülere dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Türkiye'deki çok ölümlü trafik kazaları ve kural tanımazlık, yabancı sürücülerin kâbusu haline geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarını Türkiye trafiği konusunda uyardı. ABD'li sürücülere ‘‘otoyollarda sol şeritte giden kamyonlarla, farlarını kapatmış otomobillerle karşılaştıklarında’’ şaşırmamaları, soğukkanlılıklarını kaybetmemeleri tavsiye edildi.

Özellikle ‘‘saldırgan’’ araç sürmemeleri önerilen sürücülerin Ankara ve İstanbul dışındaki yollarda, kuralların daha az uygulanmasından dolayı çok dikkatli olmaları istendi. Türkiye'de trafik kazalarında ölüm oranlarının yüksek olduğu vurgulanırken, gece otomobil kullanmak tehlikesi üzerinde önemli duruldu. Güvenlik riski en yüksek olan yollar kategorisinde otoyollar ve Türkiye'nin doğusundaki yollar, başta yer aldı. Yaşları 20-38 arasında değişen kadın sürücülerin yolda tek başlarına giderken taciz edilme oranlarının hayli yüksek olduğu bildirildi.

İstanbul'a trafik konusunda büyük önem verilmesi istenirken, özellikle 17.00-20.00 saatlerinin tehlikeli olduğu savunuldu. Türkiye'deki trafik kazalarının yarısının Ankara ve İstanbul'da meydana geldiği belirtilen uyarılarda, kaza durumunda yanlarında bulundurmaları gereken belge ve malzemeler sıralanırken, trafikte kullanılan bazı kelimelerin Türkçe karşılıkları yayınlandı. Türkiye'de otomobil kullanacak Amerikalılar için hazırlanan öneriler şöyle:

Her zamana emniyet kemerinizi takın. Çocuklar arkada oturmalı, emniyet kemerleri takılmalı. Varsa çocuk koltuklarına oturmalı.

Özellikle savunma ağırlıklı, saldırgan olmadan otomobil kullanmalı

Geceleri otoyollarda farlarını söndürmüş sürcülere karşı dikkatli olun.

Karşı tarafı uyarmak için ışıklarınızı ve kornayı kullanın.

Karşı taraf size korna çalıyorsa dikkat edin.

Şerit değiştiriken aynanızla etrafı çok iyi kontrol edin. Sinyal vererek şerit değiştirin.

Arka ve sağdaki aynanızı kontrol etmeyi unutmayın.

Ani bir durumda arkanızdaki sürücüyü dörtlü flaşörlerinizle uyarın.

Özellikle bir anda karşınıza çıkabilecek kamyonlara dikkat edin. Sinyal vermeden ani olarak şerit değiştirebilirler.

Arkadan gelen araç tarafından taciz ediliyorsanız, hemen sağa çekilip yol verin.

Otoyollarda çok dikkatli olun. Normalde yasak olan yerlerde yolcu indirip bindiren, yolun karşı tarafına geçmeye çalışanları görebilirsiniz. Ayrıca uyarı ışıklarını açmadan otoyolun kenarına park etmiş kamyonlar görebilirsiniz. Dikkatli olun.

Yollarda traktör ve at arabaları lambaları olmadan seyahat ederler.

Taşrada yola çeşitli hayvanların fırlayabileceğini unutmayın.

Kamyonları sollarken sizi de geçebilecek araçları olabilir. Dikkatli olun.

Özellikle Ramazan aylarında dikkatli olun. Ramazan ayı boyunca sürücüler, genellikle kahve, çay, sigara gibi uyarıcı maddeler almadıkları için dikkatsiz olabiliyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!