Türk tıpçılardan bir başarı daha

Güncelleme Tarihi:

Türk tıpçılardan bir başarı daha
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk bilim adamları, tıp alanında dünyada bir ilke daha adını yazdırıyor. Hacettepe Üniversitesi'nde özellikle organ nakillerinde olmak üzere bağışıklık sistemi bozukluklarında kullanılan ve ciddi yan etkileri saptanan ilaçlara karşı yeni bir formül bulunarak yan etkiler azaltılırken, etki süresi de uzatıldı.

HÜ Eczacılık Fakültesi Farmostik Biyoteknoloji Anabilim Dalı'nda 1995 yılında ‘‘Güvenli İlaç Kullanımı’’ başlığı ile başlatılan araştırma tamamlandı. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Eczacılık Bölümü'nün desteğinde gerçekleştirilen araştırmaya, Hacettepe Üniversitesi Farmakoloji, Göz, Pataloji, Nükleer Tıp anabilim dallarından araştırmacılar katıldı. Araştırmanın yürütücüsü Doç. Dr. Türkan Eldem, vücudun savunma mekanizmasının (bağışıklık sistemi) fazla çalıştığı durumlarda ve özellikle de organ nakillerinde kullanılan ilaçların ciddi yan etkileri olduğunu, karaciğer ve böbreği tahrip ettiğini belirtti.

Bağışıklık sistemi bozukluklarında kullanılan ilaçların yan etkilerinin azaltılması ya da yok edilmesi için hücre zarında bulunan maddelerle söz konusu ilaçların karıştırılması sonucunda yeni bir ‘‘ilaç taşıma sistemi’’ geliştirdiklerini belirten Doç. Eldem, ‘‘Ciddi yan etkileri olan ilaç, taşıyıcı sistem içinde tutularak daha güvenli uygulanabilir hale getirildi. Kullanılan ilaçlara yeni bir formül, yeni bir uygulama şekli getirildi’’ dedi. Doç. Eldem, yeni formüle patent başvurusu yaptıklarını, araştırma üzerinde yapılacak bir dizi test sonrası Etik Kurulu'na gönderileceğini, daha sonra da kullanıma geçilebileceğini bildirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!