'Türk Ticaret Kanunu'nda acele edilmesin'

Güncelleme Tarihi:

Türk Ticaret Kanununda acele edilmesin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2005 09:13

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Bahtiyar, “Türk Ticaret Kanunu, Türk Ceza Kanunu gibi apar topar aceleye getirilmesin” dedi.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Bahtiyar, yaptığı açıklamada, Türk Ticaret Kanunu tasarısının çok önemli Temel Kanunlardan bir tanesi olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Bahtiyar, böyle önemli bir kanunda değişiklik yapılırken, bütün meslek kesimlerinin görüşlerinin alınması ve yeterli bir tartışma süresinin sağlanması gerektiğini belirtti.
İlgili kişi ve kurumlara bu tasarının yeteri sayıda ve zamanında gönderilmediğini iddia eden Doç. Dr. Bahtiyar, şöyle devam etti:

“Maalesef bu yapılmadı. Ayrıca, tanınan tartışma süresi son derece kısa oldu. Tasarı için ilgili meslek kuruluşlarından, uzmanlardan çok sayıda görüş, değerlendirme ve öneri geldi. Bunların da dikkate alınması gerekiyordu. Kısmen dikkate alınmış olmasına rağmen tasarıda, gerek sözü, gerek özüyle ilgili çok ciddi birtakım eksiklikler ve aksaklıklar bulunmakta. Bu sadece benim görüşüm değil. Bu konuda değerli ticaret hukukçularının, baroların, mesleki kesimlerin, Türkiye Bankalar Birliği'nin, Ticaret ve Sanayi Odalarının görüşü. Amacımız, ülkemize yakışan bir kanunun yürürlüğe sokulmasına destek olunması. Türk Ticaret Kanunu, Türk Ceza Kanun'u gibi apar topar aceleye getirilmesin.”

KIYMETLİ EVRAK'A ELEŞTİRİ

KOÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Bahtiyar, tasarının kıymetli evrak kitabının gerekçesinde “Hiçbir değişiklik yapılmamıştır sadece çeviri ve ifade yanlışlıkları düzeltilmiştir” denmesine rağmen önemli değişiklikler yapıldığını tespit ettiklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Bu değişikliklerin, yapılması gereken konuların yanı sıra değişiklik yapılmaması gereken konularda da yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Bahtiyar, şunları kaydetti:

“Oysa baktığımızda önemli bazı konularda değişiklik yapıldığını, hatta değişiklik yapılması gereken konularda hiçbir değişiklik yapılmadığını görüyoruz. Bu da tasarıya yöneltilmesi gereken bir eleştiri. Bunun yanında Ticari İşletmeler ve Şirketler kitabında çok önemli birtakım değişiklikler yapılmış. Değişiklik gerekmediği halde, bazı değişiklikler yapıldığını, ya da yapılan değişikliklerin özünün esasının ve gerekçesinin doyurucu bir şekilde ortaya konmadığını, doktirinin ve uygulamada çıkan sorunların yeterince dikkate alınmadığını görüyoruz. İsviçre Anonim Şirketler Hukuku'nun hükümlerinin değiştirilmesi için yaklaşık 20 yıl bir çalışma yapılmış. Oysa bizde koskoca Türk Ticaret Kanunu baştan sona değişiyor, ama tanınan tartışma süresi maalesef 3 aydır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!