Türk şirketlerinde, kamuyu bilgilendirme düzeyindeki artış hızı düştü

Güncelleme Tarihi:

Türk şirketlerinde, kamuyu bilgilendirme düzeyindeki artış hızı düştü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2007 12:00

“Önde gelen” Türk şirketlerindeki kamuyu bilgilendirme düzeyinin geçen yıla göre çok az gelişme gösterdiği bildirildi.

Haberin Devamı

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poor's ile birlikte son üç yıldır hazırladığı “Türk Şirketlerinde Şeffaflık ve Kamuyu Bilgilendirme Araştırması 2007”yi açıkladı. Araştırmaya göre en şeffaf 5 şirket alfabetik sırayla Akbank, Anadolu Efes, Enka İnşaat, Koç Holding ve Turkcell oldu.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumunun Standard & Poor's Kurumsal Yönetim Hizmetleri Bölümü ile birlikte bugün yayınladıkları rapora göre “önde gelen” Türk şirketlerindeki kamuyu bilgilendirme düzeyi, geçen yıla göre 2007'de çok az gelişme gösterdi.
Türk şirketlerinin yeni düzenlemelere ve pazar koşullarına verdikleri tepkiyi 2004 yılından bu yana karşılaştırmalı olarak izleyerek değerlendiren Standard and Poor's ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu'nun hazırladıkları “Türk Şirketlerinde Şeffaflık ve Kamuyu Bilgilendirme Araştırması: Gelişme Hızı Yavaşladı” başlıklı raporda, 2003'ten bu yana yapılan düzenlemelerin genel olarak kamuyu bilgilendirme üzerinde olumlu bir etkisi olmasına rağmen, gönüllülük esasına dayanan kamuyu bilgilendirme uygulamalarının aynı hızla gelişmeye devam etmediği belirtildi.

Haberin Devamı

Raporu yorumlayan Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü
Melsa Ararat “Örneklemde yer alan 51 şirketin, 2006”da gözlenen gelişme hızını
korumakta zorlandıkları görülüyor” dedi.

Ararat, 2007 araştırmasının sonuçlarının kamuya açıklama alanında son
yıllarda gözlemlenen gelişmelerin en fazla finansal şeffaflık alanında etkin
olduğuna işaret ettiğini kaydetti.

Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'nın (IFRS) benimsenmesiyle birlikte finansal şeffaflıkta artışın 2006 araştırmasına göre marjinal kalmasının beklendiğine dikkat çeken Ararat, ancak ortaklık yapıları ve pay sahiplerinin hakları alanında şeffaflıkta artışın marjinal kalmasının beklenmedik bir durum olduğunu ifade etti.

Ararat, “Yönetim Kurulları ile ilgili kamuya açıklamaların düzeyinde belirgin bir yükselme olmakla beraber bu alan, şirketlerin en az açıklama yaptıkları alan olmaya devam etmektedir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!