Türk şirketi Kazakistan'a ilaç fabrikası kuracak

Güncelleme Tarihi:

Türk şirketi Kazakistana ilaç fabrikası kuracak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 12:51

Türk Biofarma ilaç şirketi, Kazak ortağı Aksu şirketi ile oluşturduğu Akpharma aracılığıyla, Kazakistan'da ilaç fabrikası kuracak.

Şirket yetkilileri, fabrikanın kuruluş çalışmalarına başlanması dolayısıyla, bugün tanıtım toplantısı düzenlediler.
Toplantıya katılan Türkiye'nin Almatı Büyükelçisi Taner Seben, Kazakistan'da bir çok alanda faaliyet gösteren Türk girşimcilerin, ilaç sanayi gibi Kazakistan'da çok ihtiyaç olan ve gelişmekte olan bir sektöre girmiş olmalarının, önemli ve memnuniyet verici bir gelişme olduğunu söyledi.
Seben, Türk işadamalarının yatırımları ile oluşturduları iş alanlarında, şu anda 40 bin Kazak vatandaşına iş imkanı sağladıklarına dikkati çekerken, diğer katkılarının yanı sıra sadece rakamın Kazakistan ekonomisi için başlı başına önemli bir katkı olduğunu ifade etti.
Almatı'da faaliyet gösteren çok sayıda Türk işadamının, fabrikası veya işyerini Kaskelen'de kurduğuna işaret eden Seben, bunda büyük oranda Kaskelen kasabası Akimi (kaymakam ve belediye başkanı)
Saygındık Jumabayev'in Türk işadamlarına olumlu yaklaşımı ve onlara
sağladığı kolaylıkların rolü olduğunu belirterek Jumabayev'e teşekkür etti.
Kaskelen Akim Jumabayev de, Türk gişimcilerinin kendi beldelerini tercih ederek, yatırımlarıyla iş imkanları oluşturmalarının Kazakistan ekonomisine katkının yanında, Kaskelen'in gelişimini de sağladığını belirterek, kardeş Türk girişimlere mümkün olan kolaylığı göstermeye devam edeceklerini kaydetti.
Proje hakkında ilgi veren Akpharma Genel Müdürü Abdullah Türkoğlu, Almatı yakınlarında Kaskelen kasabında inşa edilecek fabrikanın, 2007 yılı baharında üretime geçmesinin hedeflendiğini söyledi.
Türkoğlu, kuruluş sermayesi 4 milyon dolar olan Akpharma ilaç fabrikası faaliyete geçtiğinde en az 125 uzman personel istihdam edileceğini ve yılda 2 milyon kutu ilaç üretimini planlandıklarını belirtti.
Türkoğlu, fabrikanın inşaatına bu ay içinde başlanacağını bildirdi.
Akpharma'nın 2003 aralık'ta kurularak 2004 yılı başından faaliyete başladığını bildiren Türkoğlu, şirketin şu anda 9 uluslararası marka ilaçın Kazakistan'a ithal ve dağıtım yaptığını, fabrika faaliyete
geçtiğinde üretim ve eklnecek diğer ithal çeşitleriyle bu sayının
70'e yaklaşacağını kaydetti.
Türkoğlu, üretilecek ilacın dağıtım ve pazarlamasının da
Kazakistan'ın 17 bölge kentinde mevcut çevre ve tecrübeleri üzerine
oluşturdukları ana dağıtım birimler ile önceden çözümleneceğini bildirdi.
Kazakistan'ın yıllık ilaç tüketiminin yüzde 97'sini başta Rusya, Çin ve Hindistan gibi ülkeler olmak üzere dışarıdan ithal ettiğini ve bunun için yılda 450 milyon dolar ödediğini bildiren Türkoğlu,
kurulacak fabrika ile ithal ettikleri ilaçların yanı sıra 2010 yılına
kadar yılda 2 milyon adet kutu kapsul türü olmak üzere uluslararası üretim standartlarında yerli üretim yapılacağını kaydetti.
Türkoğlu, 2010 yılından itibaren kapsul ilacın yanı sıra ampul ve diğer tür ilaçlar üretmeyi planladıklarını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!