Türk profesör Nobel adayı

Güncelleme Tarihi:

Türk profesör Nobel adayı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bakü'de geçen ay sonunda düzenlenen Uluslararası Enerji, Çevre, Ekonomi Kongresi'nin kapanış toplantısında Kongre Başkanı Prof. Dr. Fegan Aliyev, hidrojen enerjisini teknoloji ve sanayiye taşıyan Prof. Veziroğlu'nu Nobel ödülüne aday gösterdi. Bu öneri tüm katılımcılar tarafından onaylandı. Bunun üzerine Azerbaycan Cumhuriyeti, devlet olarak Nobel Komitesi'ne Prof. Veziroğlu'nun adaylığını sunma kararı aldı.

Texaco, Chevron, Conoco, Exon, Pennzoil petrol şirketlerini temsil eden enerji uzmanlarıyla ABD, Rusya Federasyonu, Türkiye, İtalya, Japonya, Danimarka ve İran gibi çeşitli ülkelerden gelen bilim adamlarının katıldığı kongrenin açış konuşmasını Prof. Veziroğlu yaptı. Miami Üniversitesi'nde Temiz Enerji Araştırmaları Enstitüsü'nün kurucusu ve direktörü olan Üsküdar doğumlu Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, yerkürede petrol, kömür ve doğal gaz kaynaklarının giderek azaldığına işaret ettikten sonra, iklim değişikliği, asit yağmuru, hava ve su kirlenmesinin insanlığı ileri derecede etkilediğini vurguladı. Veziroğlu, fosil yakıtlarından oluşan bu kaynakların aşamalı olarak azaltılması gerektiğini bildirdi ve hidrojen enerjisinin sanayiye girmesiyle çevre sorunlarının büyük ölçüde engellececeğini belirtti. Prof. Veziroğlu, BM'nin hidrojeni ‘‘geleceğin enerji kaynağı’’ ilan ettiğini belirtti.

EN YARARLI BİLİM ADAMI

Nejat Veziroğlu, Dünya Enerji Komitesi tarafından 1990 yılında ‘‘Yeryüzünde İnsanlığa En Yararlı Bilim Adamı’’ ilan edilmesini takiben Rusya'da düzenlenen 7'nci Dünya Hidrojen Enerjisi Konferansı'na şeref başkanı olarak katıldı. Halen Uluslararası Hidrojen Enerjisi Cemiyeti'nin başkanlığı sürdüren Prof. Veziroğlu, bilim alanında çeşitli buluşların yanı sıra kitapları ve bilimsel raporlarıyla da tanınıyor. Rusya, Çin, Avrupa, Ortadoğu ve Latin Amerika ülkelerinde, birçok üniversitede konferanslar veren Veziroğlu sayısız ödülün de sahibi. 1962 yılından beri Amerika'da yaşayanProf. Dr. Nejat Veziroğlu, 1974 yılında ortaya attığı hidrojen kullanımı teziyle ilgili olarak Hürriyet'e şunları söyledi: ‘‘Tükenmekte olan fosil kaynaklarının yerini alacak hidrojen enerjisi yerleştiğinde yeryüzünde çevre kirlenmesi asgariye düşeceği gibi açlık ve sefaletin kökü kazınacak, insanlar tertemiz bir ortamda yaşayacaklar.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!