Türk polisinin profili

Güncelleme Tarihi:

Türk polisinin profili
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü'nce yapılan bir araştırmada, polislerin, genellikle eşlerinin çalışmasını istemediği belirlendi. ‘‘21. Yüzyıl'da Polis’’ adlı kitapta, 1997-1998 öğretim yılında Türkiye'deki tüm polis okullarında okuyan 9 bin 19 polis adayı ile yapılan araştırmaya yer verildi. Buna göre;

Polis adaylarının yüzde 70'i, çok çocuklu ailelerden geliyor. Evli adayların yüzde 90'ının eşi ev hanımı, bekar adayların yüzde 56'sı da eşlerinin ev hanımı olmasını istiyor. Adayların yüzde 94'ünün annesi de ev hanımı. Polis adayları, yetiştikleri ortamda olduğu gibi, çalışmayan bir eş tercih ediyorlar.

Adayların yüzde 71'inin babası ilkokul, yüzde 12'si ortaokul, yüzde 7'si lise, yüzde 3'ü üniversite mezunu. Eğitim seviyesi yüksek olan aileler, çocuklarını polislik mesleğine yönlendirmiyor.

Adayların yüzde 82'si köy, kasaba, ilçe ve küçük illerden geliyor. Polisler, yetişme dönemlerinde edindikleri kültürel, sosyo-ekonomik yapının bakış açısını ve değer yargılarını mesleklerine taşıyorlar.

Çevik kuvvet birimlerinin toplumsal olaylardaki uygulamalarına yapılan eleştirilerde, ‘‘emniyet mensuplarının çoğunlukla dini eğitim veren imam hatip lisesi mezunu olduğunun’’ iddia edilmesine karşın, polis adayları içinde imam hatip lisesi mezunu olanların oranı sadece yüzde 6.

MUHAFAZAKAR

Türkiye'deki güvenlik mensuplarının genelde siyasi anlamda muhafazakar ve sağ görüşlü oldukları, bu nedenle özellikle toplumsal olaylarda sağ görüşlü insanlara daha toleranslı davranmakla suçlandıkları kaydedilen kitapta, kısmen doğru olan bu iddianın bilimsel bir temeli ve açıklaması olduğu ifade edildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!