Türk polise New York’ta şeref nişanı

Güncelleme Tarihi:

Türk polise New York’ta şeref nişanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2004 01:29

New York Polis Teşkilatı’nda 10 yıldır görev yapan Türk dedektif Murat Öner, teşkilatın en büyük ödülü olan ‘The Honor Legion’a (Şeref Nişanı) layık görüldü.

Haberin Devamı

Öner, geçen hafta iki çete arasındaki silahlı çatışmanın arasında kalan küçük bir çocuğun hayatını kurtarmıştı.

GEÇEN hafta New York’un Brooklyn bölgesindeki Flatbush semtinde, uyuşturucu satan iki çete arasında silahlı çatışma çıktı. Çatışmaya müdahale eden ekipte Türk kökenli dedektif Murat Öner de vardı. Öner, hayatını tehlikeye atarak silahlı çatışmanın ortasında kalan 10 yaşındaki bir kız çocuğunu kurtarmayı başardı. New York Polis Teşkilatı, başta Murat Öner olmak üzere, olaya müdahale eden narkotik ekibini ‘The Honor Legion’la onurlandırdı.

Olay sırasında operasyonu görüntülemek isteyen NBC Televizyonu’na ait bir helikopter, dört katlı bir evin damına çakılmıştı.

ANKARA DOĞUMLU

1971 Ankara doğumlu Murat Öner, Brooklyn’e 12 yaşında ailesiyle birlikte geldi. Orta ve lise eğitimini burada tamamlayan Öner’in Türkiye’deki aile fertlerinin çoğunluğu asker ya da polis olduğu için polis olmak istedi. Polis Akademisi’ni bitirdikten sonra New York Polis Teşkilatı’na giren Öner, iki yıl sonra, askerlik tutkusu nedeniyle Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne başvurdu. Özellikle patlayıcılar konusunda özel eğitim gören Öner, Deniz Kuvvetleri’nde hem asker hem de polis olarak dört yıl hizmet verdikten sonra, askerliğe başçavuş rütbesiyle ‘yedek’ olarak ara verdi. Polislikte ilerlemek isteyen Murat Öner, tam üç yıl boyunca New York’un en belalı bölgelerinde, sokaklarda devriye olarak çalıştı. Bir gün yakaladığı hatırı sayılır bir uyuşturucu çetesi üyesinden ‘Beni görme, dile benden ne dilersen’ diye on binlerce dolarlık bir ‘teklif’ de aldı. Bu teklifi reddeden Öner’in dürüstlüğü, mafya üyesini izleyen sivil narkotik dedektiflerini çok etkileyince, ona Organize Suçlar’da sivil olarak çalışması teklif edildi.

IRAK’A GÖNDERİLECEK

Ancak Öner artık çok sevdiği polisliğe bir süre ara vermek zorunda. ABD ordusu, Murat Öner’in Deniz Kuvvetleri’nde patlayıcı uzmanı olarak yetişmiş olmasından dolayı yeniden askere almak istediğini bildirdi. ABD federal yasalarına göre Öner, polis teşkilatındaki görevi her ne olursa olsun çağrıldığında askere gitmek zorunda. Öner, New Jersey’deki birliğine teslim olduktan sonra Kuveyt’e ve ardından büyük olasıkla Irak’a gönderilecek.

TÜRKİYE’YE DÖNECEĞİM

Kızı Dilara ile poz veren Murat Öner, görev süresi tamamlandıktan sonra Türkiye’ye yerleşmeyi düşündüğünü söyledi. Murat Öner, ‘Ne mutlu Türküm diyene sözünün anlamını birlikte çalıştığım tüm arkadaşlarıma anlatıyorum. Hatta ödül töreninde bile ‘Neden Türk olduğumu hatırlayıp birkaç Türkçe söz eklemediniz?’ diye sitem ettim’ dedi.

Eşim tercümanımdı

Murat Öner, yıllar önce liseyi bitirdikten sonra ABD’ye ilk geldiği sıralarda tanıştığı Dilek Hanım’la evli. Dilek Öner, ABD’ye ilk geldiğinde eşinin kendisine tercümanlık yaptığını söyledi. Dilek Öner, ‘O polis akademisini, ben de üniversiteyi bitirdikten sonra 1998’de evlendik. Kızımız Dilara bir yaşında. Bazen uzun çalışma saatlerinden dolayı eve hiç gelemiyor. Bana ve kızıma dönebilmesi için her an dua ediyorum. Azimli, çalışkan, dürüst olmasının yanı sıra iyi bir eş ve baba olduğu için onunla gurur duyuyorum’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!