Türk olduğunu kanıtlayamayınca hapis hayatı yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk olduğunu kanıtlayamayınca hapis hayatı yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2009 13:06

ADANA’da evlenmek için kaçırdığı kız başkasıyla evlendirilince, üzüntüsünden 26 yıl önce Suriye’ye gidip orada kendine yeni bir hayat kuran 46 yaşındaki Nevzat Demir, 9 çocuğuyla yakınlarını görmek için kaçak olarak Türkiye’ye girmeye çalışırken yakalandı. Kimlikleri olmadığı için Türk olduklarını kanıtlayamayan Demir ile 9 çocuğu, 2 aydır yabancılar şubesinde misafir ediliyor.

Diyarbakırlı Hasan Demir'in nikahsız 3 evliliğinden 9 çocuğu oldu, ama hiç birini nüfusuna kaydettirmedi. Çocuklardan Nevzat Demir, kimliksiz büyüdüğü Adana’da aşık olduğu kızı kaçırınca hayatı değişti. Tutuklanıp kendi beyanı üzerine yargılanan Nevzat Demir, cezaevinden çıktıktan sonra sevdiği kızın zorla başkasıyla evlendirildiğini öğrenince, hayata küsüp Suriye’ye kaçtı. Buradaki yakınlarına sığınan Demir, kimliği olmadığı için orada tanıdığı Şama ile nikahsız evlilik yaptı ve babası gibi 9 çocuk sahibi oldu.

Hamallık yaparak geçimini sağlayan Nevzat Demir, 26 yıl önce terk ettiği ülkesindeki yakınlarının özlemine daha fazla dayanamadı. 2 ay önce en küçüğü 5, en büyüğü 22 olan 9 çocuğunu da yanına alıp kaçak olarak Hatay’ın Yayladağı İlçesi sınırından Türkiye’ye giriş yaptı. Bu sırada güvenlik güçleri tarafından yakalanan Demir ile çocukları, Türk olduğunu kanıtlayacak belge sunamayınca Hatay Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’nin misafirhanesinde bir yabancı gibi sınır dışı edilmek için misafir edilmeye başlandı. 2 aydır kardeşi 37 yaşındaki Mustafa Demir ile Türk olduğunu kanıtlamaya çalışan Demir, doğup büyüdüğü topraklarda bir yabancı gibi hapis hayatı yaşıyor.
Yakınlarının özlemiyle kaçak olarak ayrıldığı ülkesine kaçak olarak giren Demir, kurtuluş umuduyla günlerini geçirirken, Mustafa Demir ise ağabeyinin Adana’daki mahkemelerde yargılanmasıyla ilgili belgeler, cezaevinde çekilmiş siyah beyaz fotoğraflar ve tanıkların isimleri olan bir dosyayı Hatay Valiliği’ne teslim etti. Hatay polisi, bu çerçevede Adana’daki adresinden Nevzat Demir’i araştırmaya başladı.

HEM VAR HEM YOK

Kendisi ve diğer kardeşlerinin, ağabeyi Suriye’ye gittikten sonra beyana dayalı olarak babalarının nüfusuna kaydedildiğini ancak ağabeyinin kaydının bulunmadığını belirten Mustafa Demir, “Babamın hatasının bedelini bugün bizler çekiyoruz en çok da 2 aydır hapis hayatı yaşayan ağabeyim ve yeğenlerim. Şimdi onun Türk olduğunu, bizim kardeşimiz olduğunu kanıtlamaya çalışıyoruz. Elimizdeki tüm belgeleri Hatay Valiliği’ne teslim ettik. İstenirse DNA testi yapılsın. Ağabeyimin babamızın nüfusuna kaydedilmesi, yeğenlerimizin de ağabeyimizin nüfusuna kaydedilmesini istiyorum. Bu şekilde sorun kendiliğinden çözülür” dedi.

Suriyeli yengesi Şama ile birlikte ağabeyi ve yeğenlerine moral vermek için sık sık Hatay’a gidip geldiklerini belirten Demir, sorunun bir an önce çözülmesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!